PUBLICITÉ

De moderne beeldvorming ten dienste van de ziekte van Alzheimer

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/03/2011 - 11h17
-A +A

De ziekte van Alzheimer is goed voor 60% van de gevallen van dementie in Europa. De hersenletsels bij de ziekte van Alzheimer werden bijna 100 jaar geleden voor het eerst beschreven, maar daarvoor was een autopsie noodzakelijk. Dankzij recente aanwinsten op het gebied van de medische beeldvorming kunnen we nu de letsels lokaliseren en meten naarmate de ziekte evolueert.

PUB

Hoe tast de ziekte van Alzheimer de hersenen aan?

Een hypothese die meer en meer aanhang vindt, is dat de ziekte van Alzheimer het gevolg is van meerdere verschijnselen die variëren in ernst, maar resulteren in een verlies van neuronen of zenuwcellen. Hersenen die goed werken, zijn in geografische zones georganiseerd, waarbij elke zone een welbepaalde functie heeft. De neuronen die met elkaar communiceren dankzij scheikundige boodschappers, neurotransmitters genaamd, zijn cellen die absoluut noodzakelijk zijn. Het astronomisch hoge aantal neuronen zal na verloop van tijd onverbiddelijk verminderen. De ziekte van Alzheimer versnelt het verlies van neuronen via meerdere mechanismen die nog niet goed gekend zijn.

Sommige zones worden meer aangetast dan andere en dat kan zichtbaar worden op beelden

De groep van Dr. Schahill maakte beelden van de hersenen van verschillende types patiënten met behulp van KST (kernspintomografie) of NMR (nucleaire magnetische resonantie). Sommige patiënten vertoonden lichte, matige of ernstige tekenen van de ziekte van Alzheimer, andere vertoonden nog geen symptomen. Bij vergelijking van de beelden is gebleken dat het verlies van neuronen in bepaalde zones van de hersenen toeneemt naarmate de ziekte voortschrijdt. En die tekenen van atrofie staan in verband met de toestand van de patiënt.

De conclusies van deze studies laten ook uitschijnen dat de ziekte eerder te wijten zou zijn aan een probleem van loskoppeling tussen neuronen, met name in de vroege fase van de ziekte.

Initialement publié par Pierre Dewaele le 17/06/2002 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 01/03/2011 - 11h17

Dr. Stéphanie Lehmann Schahill R.I. et al. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2002, 99(7): 4703-4707.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ziekte van Alzheimer: test uw kennis Geüpdatet op 14/01/2014 - 10h23

In België zijn er 85.000 personen met de ziekte van Alzheimer. Het aantal gevallen van dementie ligt nog twee keer hoger: dementie treft 9,3 % van alle bejaarden. Wat weet u precies over deze ziekte? Test uzelf via 10 vragen.

Parkinson: nieuwe hoop dankzij stamcellen Geüpdatet op 29/04/2002 - 00h00

Bij de ziekte van Parkinson worden de zenuwcellen die de bewegingen controleren, aangetast, wat leidt tot motorische stoornissen. De transplantatie van stamcellen opent nieuwe mogelijkheden voor deze patiënten. De cellen worden afgenomen bij een park...

Meer artikels