PUBLICITÉ

Misschien is het wel de ziekte van Verneuil?

Gepubliceerd door Karell Robert, gezondheidsjournaliste op 06/04/2017 - 10h40
-A +A

De ziekte van Verneuil (ook wel hydradenitis suppurativa genoemd) is helemaal niet zo zeldzaam. Toch is ze nogal te weinig bekend bij het grote publiek, en zelfs bij een groot deel van de artsen. Wat zijn de symptomen van deze ziekte? Zijn er risicoprofielen? We belichten deze chronische en erg hinderlijke huidaandoening.

PUB

De ziekte van Verneuil is ondergediagnosticeerd

De ziekte van Verneuil is een chronische huidaandoening die gekenmerkt wordt door ontstekingen. Het is geen zeldzame aandoening - ongeveer 1 % van de volwassen bevolking heeft er last van -; toch zijn er maar weinig mensen die er al over hebben gehoord. Nog erger is dat de aandoening zelfs onder artsen te weinig bekend is en door velen verward wordt met ingegroeide haren, puisten, zware acne, enz. Het gevolg is - zo blijkt uit een studie van Harris Interactive pour AbbVie - dat patiënten ongeveer 8,4 jaar fout gediagnosticeerd worden en gemiddeld bij 6,5 artsen langsgaan voor de juiste diagnose gesteld wordt!

Een chronische ontstekingsziekte

Maar wat zijn nu de precieze symptomen die ons in die richting moeten doen denken? “De ziekte van Verneuil is een chronische huidaandoening die gekenmerkt wordt door steeds terugkerende ontstekingen waarbij er knobbels en heel pijnlijke abcessen in de huidplooien ontstaan”, aldus dr. Claire Debusscher, dermatoloog in het Erasmusziekenhuis en het Brussels Skin Center. De knobbels bevinden zich in de huidplooien, zoals de oksels, de liezen, de bilspleet, de hals en onder de borst. Dat zijn allemaal zones waar zich apocriene zweetklieren bevinden en die vaak blootstaan aan wrijving. De ziekte van Verneuil kent ook verschillende stadia van ernst en kan uiteindelijk zelfs leiden tot de vorming van fistels en littekens.

Risicofactoren voor de ziekte van Verneuil

Afsluiting van de uitgang van het haarzakje zou aan de basis liggen van de eerste ontsteking. Er zijn diverse factoren in het spel. “Om te beginnen zouden hormonale veranderingen een beïnvloedende factor kunnen zijn.” De ziekte van Verneuil treft gemiddeld drie keer meer vrouwen dan mannen, ze begint vaak na de puberteit en verbetert na de menopauze. “Ook roken en overgewicht zijn risicofactoren.” Bij sommige patiënten zou ook erfelijkheid een rol kunnen spelen in het ontwikkelen van de ziekte.

De ziekte van Verneuil: een echte handicap

“De ziekte van Verneuil is voor veel mensen die eraan lijden een echte handicap in het dagelijkse leven.”  87 % van de patiënten vermeldt pijn als de belangrijkste oorzaak van de ongemakken. 79 % klaagt over verminderde mobiliteit door de plaats waar de abcessen zich bevinden: gewoon stappen of zitten veroorzaakt een moeilijk te verdragen pijn. En 86 % van de patiënten zegt dat de ziekte een impact heeft op het dagelijkse leven: de relatie met de partner, het gezinsleven, het beroepsleven, de vrije tijd, enz. “De ziekte van Verneuil veroorzaakt niet alleen esthetisch ontsierende letsels, ze evolueert ook met totaal onvoorspelbare opstoten, wat behoorlijk veel stress met zich meebrengt.”

Gepubliceerd door Karell Robert, gezondheidsjournaliste op 06/04/2017 - 10h40

Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van dr. Claire Debusscher, dermatoloog in het sein du Brussels Skin Center.

  • ResoVerneuil
  • Studie Harris Interactive pour AbbVie, maart 2015.
  • Two Phase 3 Trials of Adalimumab for Hidradenitis Suppurativa. N Engl J Med 2016;
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Misschien is het wel de ziekte van Parkinson? Gepubliceerd op 18/07/2017 - 14h20

Beven is lang niet het enige symptoom dat eigen is aan de ziekte van Parkinson . En het is er ook niet systematisch bij. Ongeveer een derde van de mensen met de ziekte van Parkinson beeft namelijk niet. Een overzicht van de symptomen van de ziekte va...

Rode vlekken in het gezicht: wat is couperose? Gepubliceerd op 26/06/2012 - 13h25

Deze veelvoorkomende huidziekte wordt gekenmerkt door rode vlekken en puistjes in het gezicht . Couperose treft in het bijzonder vrouwen tussen 30 en 50 jaar. De aandoening is verantwoordelijk voor heel wat esthetisch en sociaal ongemak.

Meer artikels