PUBLICITÉ

Misschien is het wel een discushernia?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/02/2017 - 11h02
-A +A

Als we pijn in de onderrug hebben, is het dan "gewone" rugpijn of een discushernia?

Wel, het verschil is niet zo duidelijk.

 Een woordje uitleg.

PUB

Wat is een discushernia precies?

Om onze wervels soepel en toch stevig te laten bewegen zijn ze van elkaar gescheiden door tussenwervelschijven. Die zijn stevig en elastisch en vangen de schokken op. Maar bij het ouder worden en soms ook door extreme belasting, kan zo’n schijf beschadigd raken en vervormen.

Dan treedt de schijf gedeeltelijk buiten de zone waar ze zich normaal bevindt en puilt ze dus uit. Dat is een discusherniadiscus

Het probleem nu is dat net naast de tussenwervelschijven over de hele lengte van de wervelkolom belangrijke zenuwen lopen. Bij een hernia bestaat het gevaar dat die op de zenuwen gaat drukken. Dat veroorzaakt symptomen die soms erg, soms minder erg zijn.

 

Hoe herkent u een discushernia?

Behalve rugpijn zijn er nog enkele andere tekenen die het vermoeden van een discusherniadiscuskunnen bevestigen:

  • Pijn
  • Tintelingen
  • Minder gevoel of zelfs volledige verdoving
  • Krachtverlies.

Bij een discusherniadiscus treden deze symptomen in een arm of been op, afhankelijk van waar de vervormde schijf zich bevindt. Drie kwart van de discushernia’s  zijn hernia’s van de onderrug. Meestal is het dus een been dat geraakt wordt (ischias is een klassiek teken).

 

Belangrijke opmerking: er is geen rechtstreeks verband tussen het voorkomen en de ernst van een discusherniadiscusenerzijds en de intensiteit van de symptomen. Alleen met een scan en/of MRI kan een juiste diagnose gesteld worden.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 29/05/2012 - 17h29 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 24/02/2017 - 11h02
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Discushernia: alles over de operaties Gepubliceerd op 19/08/2011 - 18h29

Men spreekt van een discushernia als een beweegbare discus of tussenwervelschijf verder dan normaal verschoven is. De uitpuilende discus kan op een zenuwwortel drukken en veroorzaakt in dat geval een stekende pijn. Als de symptomen niet genoeg verzac...

Waarom heb ik rugpijn? Gepubliceerd op 24/02/2017 - 11h01

Bijna zeven op de tien Europeanen krijgt vroeg of laat rugproblemen . Hoe komt dat? Rugpijn is een heel frequent euvel, de vraag is dus meer dan gerechtvaardigd. We zetten de verschillende oorzaken van rugpijn op een rijtje.

Meer artikels