PUBLICITÉ

Misschien heb ik wel een voedselallergie…

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 27/06/2011 - 15h26
-A +A

Soms reageert ons afweersysteem op overdreven wijze op bepaalde voedingswaren. We hebben dan een voedselallergie. Maar hoe herkennen we een voedselallergie? Wat zijn de symptomen van een voedselallergie?

PUB

Symptomen van een voedselallergie

Een voedselallergie uit zich vooral via klachten van de spijsvertering, de huid en de ademhaling. Soms gaat het om geïsoleerde symptomen, soms ook om een combinatie van symptomen.

 

Spijsverteringsklachten bij een voedselallergie

Gastro-oesofagale reflux, misselijkheid, diarree, braken…

Soms is er ook een breuk in de groeicurve bij kinderen.

Anorexia kan ook een aanwijzing zijn.

 

Huidsymptomen bij een voedselallergie

Netelroos, huiduitslag, atopische dermatitis, angio-oedeem (vochtophoping in het gezicht en de luchtwegen  vergt dringende behandeling).

 

Luchtwegsymptomen bij een voedselallergie

Astmatische ademhaling of ademhalingsproblemen, rinitis, laryngitis, hoest…

Maar ook…

Hartkloppingen, prikkelingen op de tong en in de keel, bloeddrukval, enz.

 

Anafylactische  shock

Een acute, mogelijk ernstige en levensbedreigende reactie (plotselinge overgevoeligheid is te wijten aan het vrijkomen van grote hoeveelheden vasoactieve mediatoren).

Een anafylactische shock vereist dringende behandeling.

 

Risicodomeinen

Deze symptomen zijn afzonderlijk genomen vaak niet specifiek (behalve  de anafylactische shock). Daarom ook wordt een voedselallergie niet altijd meteen herkend.

Het koppelen van de symptomen aan een maaltijd of aan bepaalde voedingswaren kan het opsporen van een voedselallergie vergemakkelijken. Maar men kan ook de domeinen detecteren die een risico vormen voor voedselallergieën. Wie als kind bijvoorbeeld last heeft van hooikoorts, astma of eczeem loopt meer kans om een voedselallergie te krijgen. Dat is ook het geval als er familiale antecedenten van allergieën zijn.

 

Bij de minste twijfel raadpleegt u best uw huisarts of een allergoloog. Die zal nagaan welke voedingswaren  in het spel zijn. Dat is vaak een lange procedure: orale provocatietests, bijhouden van een maaltijddagboek, uitsluiten en weer invoeren van voedingsmiddelen (één per keer), enz. 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 27/06/2011 - 15h26

Caducee.net.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kort praktisch overzicht van de voedselallergieën Geüpdatet op 09/05/2011 - 16h28

Een allergie is een overdreven reactie van ons afweersysteem op een stof (of allergeen) zoals pollen, mijten, schimmels, haren en vaak ook voedselwaren. De allergische reactie kan zich op veel manieren uiten: roos, huiduitslag, misselijkheid, diarree...

Kent u de symptomen van voedselallergieën? Geüpdatet op 28/04/2009 - 00h00

Voedselallergieën komen steeds vaker voor en de lijst voedingsmiddelen waarvoor men allergisch kan zijn, wordt steeds langer. En dan hebben we het nog niet over kruisallergieën! Kunt u de verschillende soorten symptomen die het gevolg zijn van een vo...

Meer artikels