PUBLICITÉ

Misschien een nieuwe behandeling voor zwaarlijvigheid?

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 03/06/2002 - 00h00
-A +A

Zwaarlijvigheid behandelen is niet eenvoudig. In Dendermonde en Hoei wordt nu een nieuwe techniek uitgetest. De resultaten zullen pas over enkele maanden bekend zijn.

PUB

Zwaarlijvigheid (obesitas) is een toenemend probleem in de Westerse maatschappij. In de Verenigde Staten heeft obesitas epidemische proporties aangenomen. Zover is het bij ons nog niet, maar de incidentie van zwaarlijvigheid zal de volgende jaren toch onrustwekkend toenemen.

Meerdere interventies

Zwaarlijvigheid is een groeiend probleem voor de volksgezondheid en iedereen probeert wel een wondertherapie. Een aantal mensen wordt geholpen met dieet, psychologische behandeling en geneesmiddelen. Ook chirurgie geeft goede resultaten. Er bestaan twee operaties: plaatsing van een ring rond de maag die de indruk van verzadiging geeft (gevoel geen honger meer te hebben) zodat de patiënt minder eet; en afleiding van de maag rechtstreeks naar de darm. Dat heeft tot gevolg dat het voedsel minder goed wordt geabsorbeerd en dus sneller wordt geëvacueerd.

De maag elektrisch stimuleren

In Houston (Texas, Verenigde Staten) werd een derde techniek ontwikkeld die deze week in Dendermonde zal worden uitgetest. Een gelijkaardige techniek wordt ook in Hoei onderzocht. Daarbij wordt een gangmaker (stimulator) in de wand van de maag geïmplanteerd en die gangmaker werkt alsof de maag vol is. Dat geeft een verzadigingsgevoel zonder plaatsing van een ring. Deze techniek is minder traumatiserend en eenvoudiger dan de eerste twee. Laten we hopen dat ze minstens even efficiënt is!

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 03/06/2002 - 00h00 Pierre Dewaele
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Obesitaschirurgie is ook goed voor het hart Gepubliceerd op 24/11/2015 - 14h35

Vermageren verbetert het uiterlijk, het zelfbeeld en het geeft meer bewegingsvrijheid. En vermageren is ook goed voor de gezondheid. Maar is er met de chirurgische technieken voor obesitas ook een echte verbetering te bereiken op dat vlak (hypertensi...

Ghreline: oorzaak van gewichtstoename? Geüpdatet op 17/06/2002 - 00h00

Ghreline, een hormoon dat door de maag wordt afgescheiden, zou verantwoordelijk zijn voor de gewichtstoename die vaak wordt waargenomen na een vermageringsdieet. Waarschijnlijk een nieuwe denkpiste voor de behandeling van zwaarlijvigheid.

Meer artikels