PUBLICITÉ

Minder slapen maakt je dik

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 07/07/2009 - 00h00
-A +A

Een tekort aan slaap verhoogt de kans op overgewicht. Wie minder dan zes uur per nacht slaapt, heeft doorgaans vaker een groter BMI. De verklaring ligt waarschijnlijk bij de veranderingen in de hormonale spiegel als gevolg van het slaaptekort.

PUB

Slapen en overgewicht


Instinctief wordt soms gedacht dat minder slapen leidt tot een kleiner BMI (Body Mass Index), in plaats van een groter. Want wie slaapt, verbruikt minder calorieën dan wie nog actief is. Toch hebben de voorbije jaren verschillende wetenschappers aangetoond dat er een duidelijk verband bestaat tussen slaaptekort en overgewicht, zelfs een verband met obesitas. Blijkbaar geeft minder slaap zin om meer te eten. Denk bijvoorbeeld aan de nachtelijke uitstappen naar de koelkast als iemand de slaap niet kan vatten.
De universiteit van Chicago (1) vergeleek het verschil in calorieopname tijdens een periode waarin mensen maar 5,5 uur per nacht mochten slapen, en de calorieopname tijdens een periode waarin dezelfde proefpersonen 8,5 uur mochten slapen. In de eerste periode bedroeg de dagelijkse consumptie 1087 calorieën, enkel voor snacks. Terwijl de consumptie in de tweede periode beperkt bleef tot 866 calorieën, enkel voor snacks. Nochtans mochten de proefpersonen in beide situaties zoveel eten als ze wilden. In omgekeerde richting geldt het verband tussen slaaptekort en obesitas trouwens ook. Wie obees is, heeft 60 tot 80 % meer kans om een korte slaper te zijn. Dat bleek uit een Brits literatuuronderzoek (2).

Andere hormoonspiegel


De wetenschap geeft verschillende verklaringen voor de negatieve relatie tussen slapen en BMI. Zo kan stress een factor zijn. Door stress slapen mensen minder goed, en zijn ze ook geneigd om meer te eten. De combinatie van stress en slaaptekort, zou het probleem nog vergroten. Stress doet mensen hun planning verliezen. Daardoor hebben ze meer stappen nodig om dezelfde taken uit te voeren, waardoor opnieuw stress ontstaat en de neiging tot extra eten vergroot. (3)
De Belgische Karine Spiegel formuleerde een tweede verklaring. Een vermindering van het aantal uren slaap, vermindert ook de hoeveelheid leptine in het bloed, en verhoogt het ghrelineniveau. Deze hormonen staan er voor bekend het hongergevoel en de appetijt aan te sturen. (4)
Betekent dat nu dat meer slapen het ideale dieet is? Nee, als een volwassene 7 tot 8 uur per nacht slaapt, zal extra slaap geen gewichtsverlies opleveren. Bovendien kunnen de hormonen maar verantwoordelijk zijn voor een beperkt aantal kilo's. Er zijn genoeg andere factoren die het gewicht beïnvloeden.

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 07/07/2009 - 00h00 (1) SLEEP 2008, the 22nd Annual Meeting of the Associated Professional Sleep Societies, Baltimore, june 2008. (2) American Academy of Sleep Medicine. Carpuccio, F. Sleep, 2008; vol 31: pp 619-626. (3) Persbericht American Thoracic Society. (4) Ann Intern Med. Spiegel K et al. Brief communication: sleep curtailment in healthy young men is associated with decreased leptin levels, elevated ghrelin levels, and increased hunger and appetite, 2004;141:846-850.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe minder men slaapt, hoe meer men weegt Geüpdatet op 19/12/2006 - 00h00

Obesitas komt steeds vaker voor bij kinderen. En kinderen slapen hoe langer hoe minder. Men schat dat 5 à 38% van de adolescenten elke nacht minder dan 8 uur slapen. Is er een verband tussen beide vaststellingen? Is het zo dat een tekort aan slaap vo...

Slapen of zwaarder worden Geüpdatet op 19/06/2007 - 00h00

Slaap is onontbeerlijk voor het goed functioneren van de hersenen, maar ook voor de rest van ons lichaam. Het wordt steeds duidelijker dat er een link bestaat tussen een gebrek aan slaap en zwaarlijvigheid, diabetes en cardiovasculaire ziekten. Goed...

Een goede nachtrust beschermt ons tegen ziektes Geüpdatet op 15/02/2017 - 17h08

U wist het misschien al wel: goed slapen is belangrijk voor onze gezondheid, meer bepaald voor ons immuunsysteem. De reden is intussen ook bekend: bij slaapgebrek gaan bepaalde genen die een rol spelen in het immuunsysteem anders werken.

Dokter, ik slaap zeer slecht Gepubliceerd op 22/02/2011 - 12h36

Slecht of onvoldoende slapen is voor talrijke mensen zo alledaags dat ze er zelfs niet aan denken het probleem met hun arts te bespreken. Slecht slapen kan ernstige gevolgen hebben, zowel voor het privé- als het beroepsleven. Op welke manier kan uw a...

Meer artikels