In het laatste informatieverslag van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) vinden we een geruststellend rapport over de residu's van pesticiden in onze voeding.
Natuurlijk werden fruit en groenten bij deze controle onder de loep genomen, maar daarnaast ook geneeskrachtige planten, graan en verwerkte voedingsmiddelen, zoals de inhoud van potjes babyvoeding, tomatenpuree, enz...
Beter dan vroeger
In het totaal werden 1029 monsters uitvoerig geanalyseerd. Dit aantal kan klein lijken, vergeleken met de Belgische productie, maar het is wel significant en representatief voor wat we op onze markt aantreffen.Het is waar dat het vertrouwen van de consumenten de laatste jaren sterk werd ondermijnd. Bovendien tonen meer en meer studies waarvan de pers melding maakt, aan dat het eten van bepaalde voedingsmiddelen risico's inhoudt. Ditmaal werd een ruimer gamma pesticiden onderzocht dan de vorige jaren, namelijk 150.Het goede nieuws is dat men er veel minder teruggevonden heeft dan gedacht. Slechts één monster bevatte 43 residu's. Het vaakst werd chloormequat aangetroffen. Dit middel wordt als plantengroeiregulator gebruikt.
Marktoverzicht
Het belangrijkste resultaat is dat pesticiden volledig ontbraken in
- 40% van het fruit
- 60% van de groenten
- 37% van de aardappelen
- 14% van de granen
- 91% van verwerkte voedingsmiddelen
De geruststellende berichten van het FAVV moeten dus afgezwakt worden. Biologische teelten vormen een alternatief, maar dan moeten ze zich ook houden aan de voorschriften waaraan ze moeten voldoen... |