PUBLICITÉ

Minder oorontstekingen sinds de pneumokokkenvaccinatie

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 28/08/2007 - 00h00
-A +A

De daling van het aantal middenoorontstekingen en het minder vaak inbrengen van buisjes worden bevestigd sinds de invoering van het pneumokokkenvaccin in het vaccinatieschema. Dergelijke informatie bevestigt de noodzaak om deze vaccinatie uit te breiden tot alle zuigelingen.

PUB

Bloedvergiftigingen, hersenvliesontstekingen en longontstekingen

Het pneumokokkenvaccin is in het vaccinatieschema opgenomen. Het wordt aanbevolen aan alle zuigelingen vanaf de leeftijd van 2 maanden. Het vaccin beschermt het kind tegen bloedvergiftigingen, hersenvliesontstekingen en longontstekingen.

Pneumokokken liggen ook aan de basis van acute middenoorontstekingen

Het pneumokokkenvaccin heeft echter ook een preventieve werking op acute middenoorontstekingen bij kinderen. De gegevens van een nieuwe studie bevestigen deze bewering en tonen aan dat, sinds de officiële aanbeveling om zuigelingen in te enten, het aantal in het oor geplaatste buisjes (om de dikke vloeistof die zich in het middenoor verzamelt af te voeren en ontstekingen te voorkomen) in geval van aanhoudende oorontstekingen aanzienlijk verminderd is.
Deze Amerikaanse studie heeft twee groepen kinderen vergeleken, geboren vóór of na het jaar 2000, het jaar waarin in de Verenigde Staten de pneumokokkenvaccinatie opgestart werd. Het onderzoek werd uitgevoerd in de Amerikaanse staten Tennessee en New York. Voor alle betrokken kinderen, waren vanaf de geboorte alle gegevens betreffende oorontstekingen zorgvuldig bijgehouden in een gegevensbank van verstrekte gezondheidszorg. Ook de eventuele pneumokokkenvaccinatie stond daarin vermeld.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 28/08/2007 - 00h00 Poehling K.A. et coll., Pediatrics, 119: 707-15, 2007
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Pneumokokken: preventieve vaccinatie Geüpdatet op 14/12/2004 - 00h00

Jaarlijks sterven er in de wereld meer dan één miljoen kinderen aan een pneumokokkeninfectie. In België is de pneumokok de belangrijkste oorzaak van bacteriële meningitis bij kinderen onder de vijf jaar. Vandaag bestaat er een nieuw vaccin dat doeltr...

Meer artikels