PUBLICITÉ

Minder kanker bij vegetariërs

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 06/04/2009 - 00h00
-A +A

Misschien denkt u erover na om voortaan geen vlees meer te eten en vegetariër te worden. Mocht u nog aarzelen, dan kan dit u misschien helpen om de stap te zetten: het risico op kanker ligt bij vegetariërs 11% lager.

PUB

Beschermt vegetarische voeding tegen kanker?


Het is intussen al jaren bekend dat het risico op kanker beperkt kan worden door meer fruit en groenten te eten en minder rood vlees en dierlijke vetten te gebruiken.
Een recente studie levert nu nieuwe bewijzen van de invloed die onze voeding heeft op de ontwikkeling van tumoren. De studie werd in Amerika uitgevoerd bij een groep van 63.000 personen die 20 jaar lang werden gevolgd. Bij de deelnemers die vegetariër waren, kwam er 11% minder kanker voor. Deze vaststelling slaat op alle vormen van kanker (longen, keel, lever, borsten…), behalve op prostaat- en darmkanker.
Vooral de laatste uitzondering, darmkanker dus, is verrassend, omdat rood vlees al als een risicofactor wordt beschouwd en een vezelrijke voeding als een beschermende factor wordt gezien voor deze kanker.

Moeten we het vlees nu laten?


Het gaat niet alleen om vlees. Die daling in het aantal gevallen van kanker bij mensen die geen vlees eten is volgens de onderzoekers ook te verklaren doordat vegetariërs er over het algemeen een betere levenshygiëne op nahouden dan vleeseters. Ze eten om te beginnen natuurlijk veel fruit, groenten en granen (vaak volkorenproducten), maar daarnaast roken ze ook minder, ze drinken minder alcohol en doen meer aan sport. Het zijn dus al die beschermende factoren bijeen die uiteindelijk tot een daling van het aantal gevallen van kanker met 11% leiden.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 06/04/2009 - 00h00 Key Timothy et coll., The American Journal of Clinical Nutrition, maart 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ik ben vegetariër, maar ik verzorg me... Geüpdatet op 18/05/2004 - 00h00

Vegetarisme verwekt soms afkeer en wordt ten onrechte beschouwd als een minderwaardige voeding die weinig méér om het lijf heeft dan rauwe groenten en fruit. Een hardnekkig vooroordeel, want een vegetariër is in de eerste plaats iemand die verantwoor...

Welk vlees kiezen en hoeveel is goed voor onze gezondheid? Geüpdatet op 29/11/2013 - 11h23

Vlees heeft een nogal slechte reputatie. Het zou verantwoordelijk zijn voor darmkanker, cardiovasculaire ziektes en diabetes, maar het zou ook onze planeet vervuilen en tot dierenmishandeling leiden. En toch heeft niet iedereen zin om vegetariër te w...

Meer artikels