PUBLICITÉ

Minder energie en lagere libido? Misschien is het wel de andropauze!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 24/06/2013 - 09h33
-A +A

Bestaat er zoiets als een menopauze voor mannen? Wat zijn de kenmerken van de andro- of penopauze en welke mannen zijn er kandidaat voor?


PUB

Wat is het verschil tussen de andropauze en de menopauze?

De andropauze of mannen-overgang is net als de menopauze hormonaal bepaald. Maar in de menopauze zijn er oestrogenen in het spel, in de andropauze is dat testosteron. En terwijl in de menopauze de eierstokken ophouden met werken en de oestrogeenproductie geleidelijk aan daalt en uiteindelijk definitief stopt, vertraagt de aanmaak van testosteron in de andropauze alleen maar. Een ander verschil is dat vrouwen in de menopauze onvruchtbaar worden, mannen die in de andropauze zijn niet. De andropauze komt ook maar sporadisch voor en dus niet bij alle mannen. De menopauze daarentegen veroorzaakt bij heel veel vrouwen symptomen.

Symptomen van de menopauze
Bij vrouwen blijven de maandstonden uit en veroorzaakt de geleidelijke afname van de oestrogeenproductie soms heel diverse symptomen die sterk verschillen in intensiteit. De bekendste zijn opvliegers, gespannen borsten, algemeen verspreide pijn, vaginale droogte, seksuele stoornissen, slapeloosheid, vermoeidheid, neerslachtigheid en prikkelbaarheid.

Symptomen van de andropauze
Mannen ondervinden seksuele stoornissen zoals verminderde libido en minder stevige erecties. Andere symptomen zijn gebrek aan energie, krachtverlies en een verminderd uithoudingsvermogen, afname van de lichamelijke prestaties met vermindering van de spiermassa en vermoeidheid. Naast slaapstoornissen zoals slapeloosheid en verminderde haargroei veroorzaakt de andropauze ook stemmingswisselingen. Die uiten zich in verminderde levensvreugde, neerslachtigheid met neiging tot depressie, en prikkelbaarheid. Sommige mannen hebben ook last van overdadige transpiratie, gewichtstoename in de buikzone en osteopenie (verminderde botdichtheid). Al deze symptomen samen kunnen danig wegen op de levenskwaliteit en het rendement op het werk doen dalen.

Welke mannen zijn kandidaat voor de andropauze?

Net als bij vrouwen stijgt het risico ook hier met de leeftijd. De andropauze komt voor bij mannen tussen 45 en 65 jaar. De testosteronproductie daalt in de loop der jaren geleidelijk aan bij alle mannen, maar niet alle mannen krijgen uitgesproken symptomen. Die laatste zijn trouwens niet altijd toe te schrijven aan de andropauze. Ze kunnen ook wijzen op bepaalde ziektes (depressie, vaatproblemen, obesitas, enz.) of het gevolg zijn van slechte leefgewoonten (onevenwichtige voeding, geen beweging, alcohol, enz.).

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 24/06/2013 - 09h33

(1) Tkaczyszyn M. et al., Pol. Arch. Med. Wewn., 2013 Apr 30;123(4):156-69. Wu FC et al., EMAS Group. N Engl J Med. 2010 Jul 8;363(2):123-35. Testosterone and the aging male : to treat or not to treat ? Bain J. Maturitas, 2010 May;66(1):16-22, Review. Morales A et al., Official recommendations of ISSAM. International Society for the Study of the Aging Male. Aging Male. 2002 Jun;5(2):74-86. Urofrance, http://www.urofrance.org/science-et-recherche/base-bibliographique/article/html/deficit-androgenique-lie-a-lage-synthese-diagnostique.html.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels