PUBLICITÉ

Mijten: wie zijn ze en wat doen ze?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 13/03/2007 - 00h00
-A +A

De allergie aan huisstofmijten is de vaakst voorkomende allergie. Bij het minste contact krijgen mensen die allergisch zijn vaak een astmacrisis of rhinitis. Maar wat voor beestjes zijn mijten? Waarom zijn ze zo vaak verantwoordelijk voor allergieën en welke allergische reacties veroorzaken ze?

PUB

Een vaak voorkomend allergeen: de huisstofmijt

De mijt behoort tot de grote familie van de geleedpotigen. De huisstofmijten of Pyroglyphidae zijn verantwoordelijk voor onmiddellijke allergische reacties bij mensen die er gevoelig voor zijn. En er zijn heel wat mensen met een allergie aan deze kleine beestjes. De enige oplossing schuilt in het vermijden van contact met mijten.
Men heeft het doorgaans over een allergie aan huisstofmijten, maar de allergenen zitten vooral in de uitwerpselen van de mijten en niet in de mijt zelf.

Huisstofmijten in huis

Huisstofmijten zitten vaak in huisstof. Hun ontwikkeling wordt bepaald door de temperatuur en de vochtigheid in huis. De mijten hebben een voorkeur voor een temperatuur van 25°C en een vochtigheidsgraad tussen de 60 en de 80%. De badkamer is dan ook een plek waar huisstofmijten zich graag nestelen.
Maar ook matrassen, dekbedden, dekens en oorkussens zijn perfecte plekken voor de beestjes. Te meer omdat huisstofmijten zich voeden met huidschilfertjes. Omdat de huidcellen van de mens zich constant vernieuwen, komen er ook voortdurend huidschilfertjes vrij.
Naast beddengoed voelen mijten zich ook heel goed thuis in zetels, tapijten, pluchen speeltjes, enz.
Ze houden daarentegen niet van hoogten. Vanaf een hoogte van 1.500 meter ontwikkelen ze zich niet meer.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 13/03/2007 - 00h00 FMC, le Quotidien du médecin, 5 februari 2007 (Frankrijk).
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Weet u op welke leeftijd allergieën beginnen? Geüpdatet op 15/06/2015 - 12h10

Allergische rhinitis is in de volksmond nog altijd beter bekend als hooikoorts, ook al weten we intussen dat de aandoening van februari tot oktober kan optreden. Bij volwassenen komt ze heel veel voor, bij kinderen is ze vaak moeilijk op te sporen. V...

Homeopathie: inefficiënt tegen astma Geüpdatet op 18/03/2002 - 00h00

De homeopathische granules die worden gebruikt bij de behandeling van astma, zijn niet efficiënt. Een studie uitgevoerd bij patiënten die allergisch zijn voor huisstofmijten, heeft geen enkel nuttig effect van deze behandeling kunnen aantonen. Deze r...

Meer artikels