PUBLICITÉ

Mijn medicijnen, mijn gezin en ik

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/11/2009 - 00h00
-A +A

De griep, verkoudheden, keelontstekingen, rinitis en bronchitis gaan rond... Dit biedt u misschien de gelegenheid om uw huisapotheek onder de loep te nemen en om uw kennis van medicijnen te verdiepen. Dat zal uzelf en uw gezin zeker ten goede komen.

PUB

Wat is de VHB van een geneesmiddel?


Elk geneesmiddel moet verplicht een 'Vergunning voor het in de handel brengen' (VHB) bekomen alvorens het mag verkocht worden. Deze vergunning wordt toegekend door de bevoegde gezondheidsinstanties. Ze bevestigt dat het geneesmiddel doeltreffend is, dat het gebruik veilig is en dat de kwaliteit van de productie aan de eisen voldoet. Bovendien bepaalt ze hoe het medicijn moet gebruikt worden. Het nummer van de vergunning wordt op de verpakking vermeld. De 'Vergunning voor het in de handel brengen' is verplicht voor alle medicijnen, ongeacht of ze verkocht worden met of zonder voorschrift van de arts, of ze al dan niet terugbetaald worden en of het al dan niet generische geneesmiddelen zijn.

Medicijnen: elementaire voorzorgsmaatregelen


Een aantal zaken moet u in elk geval aan uw arts en apotheker vertellen:
- uw medische antecedenten,
- bijzondere omstandigheden (zwangerschap, allergieën...),
- de andere geneesmiddelen die u neemt, ongeacht of ze verkocht worden met of zonder voorschrift,
- de voedingssupplementen of andere producten die u gebruikt (fytotherapie, aromatherapie, homeopathie...).

Hou u aan...
- de voorgeschreven dosering,
- de gebruiksaanwijzing en de voorzorgsmaatregelen: er zijn medicijnen die niet mogen ingenomen worden in combinatie met sommige voedingsmiddelen of dranken, of zelfs met een bepaalde anticonceptiemethode. Lees de bijsluiter!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/11/2009 - 00h00 Brochure "7 clés pour avoir confiance dans vos médicaments" (7 regels om vertrouwen te hebben in uw geneesmiddelen), in partnerschap met de Franse overheidsinstantie voor gezondheidszorg Afssaps (Agence française de sécurité sanitaire des produits de santé).
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Medicijnen topoorzaak vergiftiging bij kinderen Gepubliceerd op 15/04/2014 - 15h01

De belangrijkste oorzaak van vergiftigingen bij kinderen is nog steeds te vinden in de huisapotheek. Bijna één van de twee oproepen die het Belgisch Antigifcentrum over kinderen kreeg in 2012 , hebben te maken met een overdosis aan geneesmiddelen.

Baclofen, de redding voor alcoholverslaving ? Geüpdatet op 26/04/2013 - 18h05

Het medicijn baclofen is in Frankrijk heel bekend, bij ons iets minder. Het is een spierverslapper die wordt voorgeschreven om spierkrampen te bestrijden. Maar de bekendheid van het middel in de media heeft te maken met het feit dat sommige artsen, e...

10 tips om paracetamol goed te gebruiken Gepubliceerd op 14/07/2015 - 12h43

Paracetamol is een molecule die voorkomt in heel wat medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Vrij verkrijgbaar in de apotheek is paracetamol een pijnstillend en koortswerend middel in het kader van een verantwoorde zelfmedicatie . Wat moet u...

Migraine: zes gouden regels om eindelijk verlichting te vinden! Gepubliceerd op 13/07/2016 - 16h20

Veel mensen hebben last van migraine en blijven er maar mee zitten. Deze hoofdpijn kan iemands leven serieus vergallen, hoewel er specifieke geneesmiddelen voor migraineaanvallen bestaan zoals triptanen. Maar hoe moet u deze medicijnen correct gebrui...

Meer artikels