PUBLICITÉ

Mijn kindje heeft oprispingen

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/05/2012 - 17h26
-A +A

Dokter, is het erg? Na het drinken vloeit bij bijna de helft van de pasgeboren baby’s wat maaginhoud via de slokdarm terug naar de mond. Deze oprispingen hebben een fysiologische oorzaak en zijn volledig pijnloos. Ze zijn te wijten aan het nog niet volledig ontwikkelde spijsverteringsstelsel.

PUB

Wat zijn oprispingen bij zuigelingen?

Heel wat baby’s werpen na hun boertjes een beetje van de pas gedronken vloeistof weer op. Het gaat meestal maar om het equivalent van een eetlepel, soms een beetje meer.

Anders dan bij braken komen die oprispingen bij zuigelingen vanzelf, zonder enige inspanning. Ze ondermijnen de goede ontwikkeling van de baby op geen enkele manier en verdwijnen meestal vanzelf als het kindje stapt, dat is rond 12-18 maanden

Maar als er bij die oprispingen grote hoeveelheden vloeistof terugstromen, kan het zijn dat uw baby gastro-oesofageale reflux heeft (GOR).

Oprispingen bij zuigelingen: praktische tips

 

  • Verdik de voeding van uw baby met een zogenaamde anti-regurgitatiemelk. Die bevat al indikkingsmiddelen. Vraag wel altijd het advies van uw huisarts of apotheker.
  • Geef niet te veel eten in een keer, en laat uw kind ook niet te snel of te lang drinken (dus niet gauw, gauw even aan de borst leggen).
  • Vermeerder het aantal voedingen en geef telkens iets minder.
  • Laat uw baby tijdens het drinken niet liggen maar hou hem wat rechter.
  • Zorg voor een rustige en ontspannen sfeer tijdens de maaltijd.
  • Leg uw kindje na het drinken niet meteen in bed.
  • Zorg dat u noch de baby niet passief roken, want dat vergroot de kans op reflux.
  • Geef uw kindje geen fruitsap (vooral geen sinaasappelsap).
  • Trek hem geen al te strakke kleren aan.
  • En laat uw kindje, zoals alle zuigelingen, op zijn rug slapen.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 29/05/2012 - 17h26 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 29/05/2012 - 17h26
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Moedermelk: niet zo eenvoudig te vervangen Geüpdatet op 23/10/2007 - 00h00

De melk van de moeder is door haar herkomst de beste van alle soorten melk voor het zogen van een pasgeboren kind. Maar de in de handel verkrijgbare babymelk is onmisbaar geworden als afwisseling of aanvulling op de moedermelk. Er bestaan er een klei...

Meer artikels