PUBLICITÉ

Mijn kindje heeft melkschurft. Wat moet ik doen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/02/2015 - 10h49
-A +A

Melkschurft of melkkorst is een van de meest voorkomende problemen bij pasgeboren kindjes. Zo’n 10 % van de baby’s jonger dan drie maanden krijgt ermee te maken.

Melkschurft is onschadelijk, maar wel weinig esthetisch. Wat kunt u eraan doen?

PUB

Melkschurft: wat is het precies?

Melkschurft is erg bekend bij baby’s. Het is een vorm van seborroïsch eczeem, dat is een overdadige productie van talg die irritatie van de huid geeft.

Op de schedel van de baby verschijnen dan wasachtige, wit- of geelachtige korstjes die door krabben verdwijnen. De huid eronder is soms rood en geïrriteerd. 

Een seborroïsch eczeem heeft dus helemaal niets te maken met melk!
Het woord melkschurft verwijst alleen naar het uitzicht. Het lijkt namelijk wat op het velletje dat zich vormt op een pan met warme melk.

 

Wat valt er te doen aan melkschurft?

Om te beginnen dit: bij bijna alle baby’s verdwijnt de melkschurft vanzelf. Het komt zelden voor dat kinderen ouder dan een jaar er nog last van hebben.

Niets doen is dus een perfect ­aanvaardbare optie!

Melkschurft heeft wel enkele nadelen. Het is onesthetisch, soms vervelend voor de ouders, en het is moeilijk om het goed te reinigen. Sommige ouders klagen ook over een onaangename geur, andere kunnen niet tegen het uitzicht.

Enkele eenvoudige middeltjes kunnen de baby’s ervan afhelpen.

  • Shampoos voor baby’s zijn te verkrijgen in de apotheek.
  • Maak de melkschurft voor het wassen wat zachter door er een vet product op te doen zoals vaseline, een zalf, enz. Laat het middel er dertig minuten tot een uur op, en was de huid dan met shampoo zoals u dat anders doet.
  • Wrijf na het wassen over alle aangetaste zones met een handdoek. Het wrijven zal de korstjes verwijderen. U kunt eventueel ook een borstel met zachte haren gebruiken.

Opgelet, de huid van baby’s is heel kwetsbaar. Het kleinste sneetje vormt een risico op een infectie.

Krab dus nooit met uw nagels of om het even wel instrument aan melkschurft!

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 05/03/2013 - 09h24 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 16/02/2015 - 10h49

Johnson, .A. et al., Am Fam Physician. 2000 May 1;61(9):2703-2710.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Luiereczeem: praktische tips Gepubliceerd op 17/07/2012 - 13h55

Rode en geïrriteerde billetjes , dat is vaak het lot van baby's die een luier dragen. Dit veelvoorkomend probleem is niet zo ernstig, maar wel ongemakkelijk en vervelend. Gelukkig zijn er oplossingen: we geven u een aantal tips om baby's te helpen di...

Wanneer en hoe moet u uw baby verschonen? Geüpdatet op 06/06/2014 - 11h40

Het eerste levensjaar van een baby wordt bijna helemaal opgeslorpt door de verzorging en het verschonen van het kindje. Het is inderdaad niet goed om een baby met een natte luier om te laten zitten. Stel u voor dat het u overkwam. Afgezien van de hyg...

Zinkoxide: de crème de la crème voor babybilletjes Gepubliceerd op 26/01/2015 - 12h30

Heeft uw baby rode en geïrriteerde billetjes en huilt hij elke keer als hij een nieuwe luier om krijgt? Zinkoxide kan soms wonderen doen bij luiererytheem van pasgeboren baby’s . De absorberende en beschermende werking van deze stof is al meer dan ee...

Meer artikels