PUBLICITÉ

Mijn kind wil niet eten, wat moet ik doen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/03/2016 - 14h47
-A +A

Een kind dat niet wil eten leidt altijd tot ongerustheid bij de ouders, ongeacht hoe oud het is. Die bezorgdheid mondt vaak uit in conflicten. Hoe moet u met die situatie omgaan?

PUB

Bekijk de gewichtscurve

Degewichtscurve is uw belangrijkste referentiepunt. Wijkt die lengte/gewichtscurve (u vindt de gegevens in het Kindboekje) af naar beneden? Is uw kind niet genoeg bijgekomen of vermagerd? Ga dan meteen naar de kinderarts om te achterhalen wat er loos is en om een eventuele ziekte uit te sluiten.

Is de gewichtscurve normaal? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Zet uw angsten van u af en dwing  u om conflicten te vermijden, want die zullen de situatie alleen maar verergeren. 

Dwing een kind nooit om te eten

Of ze nu twee of tien jaar zijn, kinderen hebben het recht om soms eens geen honger te hebben! Al sinds hun geboorte is er in hun hersenen een reguleringssysteem actief waardoor ze spontaan eten als ze calorieën (energie) nodig hebben. Ze weten dus onbewust wat ze nodig hebben. Als een kind niet wil eten en u dwingt het, verstoort u dat reguleringssysteem dat het de juiste honger- en verzadigigssignalen stuurt.  

De strategie van «een lepeltje voor papa en een lepeltje voor mama» als het nog heel klein is, en later als het groter is de druk van «je bord leegeten, anders geen dessert, geen videospelletje of geen televisie» is rampzalig voor zijn voedingsevenwicht en zijn toekomstige gezondheid. Als uw kind eet om u een plezier te doen of om straf te vermijden terwijl het geen honger (meer) heeft, zal het namelijk de signalen die zijn hersenen hem sturen niet meer herkennen. Een kind verplichten om te eten is de beste manier om het later op te zadelen met problemen als obesitas of anorexia! 

Geef kleine porties

Zo verspilt u minder voedsel als uw kind niet wil eten wat er op zijn bord ligt. Maar het zal zo ook makkelijker zijn bord leegeten. Als het niet genoeg heeft, zal het bijvragen en kunt u nog eens opscheppen. 

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 23/03/2015 - 20h50 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 30/03/2016 - 14h47
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Babygehuil: een te ontcijferen taal Gepubliceerd op 07/10/2013 - 17h58

Moeders herkennen weliswaar vanaf de eerste dagen het gehuil van hun baby, maar hebben het moeilijker om de precieze redenen na te gaan. Honger, dorst, pijn, ongemak, angst, innerlijke spanning... redenen zijn er genoeg. Blijf hoe dan ook rustig, ste...

Mijn baby wil niet eten! Wat nu? Gepubliceerd op 16/02/2011 - 09h29

Een kind dat niet wil eten , is altijd een zorg voor de ouders. Maar laten we het al meteen zeggen: de beste remedie - en alle kinderartsen zijn het daarover eens - is om er zo weinig mogelijk drukte rond te maken. Dat is niet altijd even makkelijk,...

Vieruurtjes met verstand ! Geüpdatet op 12/09/2006 - 00h00

Of uw kind nu drie of vijftien jaar oud is, na een schooldag heeft het vaak reuzenhonger. Op weg naar huis is er wellicht een bakker of bent u in de verleiding om u uw kind eender wat toe te stoppen om zijn honger stillen: een koek, een chocoladebroo...

Meer artikels