PUBLICITÉ

Mijn kind snurkt: is dat erg, dokter?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 23/06/2014 - 11h04
-A +A

Heel wat kinderen snurken tijdens de slaap.

Het fenomeen kan banaal en van voorbijgaande aard zijn, maar net als bij volwassenen kan achter dat snurken ook zogeheten slaapapneu schuilgaan, en dat moet absoluut worden opgevolgd en behandeld.

PUB

Snurken is een kenmerkend ademgeluid dat erop wijst dat de luchtdoorstroming gehinderd wordt, hetzij in de neus, hetzij in de keel. Als kinderen abnormaal en luidruchtig ademhalen gaan ouders zich vaak ongerust maken en een arts raadplegen.

Net als bij volwassenen kan dat snurken wijzen op een syndroom van obstructieve slaapapneu, dat zware gevolgen kan hebben. Deze aandoening, die zoals de naam het zegt, gekenmerkt wordt door korte onderbrekingen van de ademhaling, wordt bij kinderen gedefinieerd door het optreden van meer dan dertig apneus van ten minste vijf seconden gedurende een periode van ongeveer zeven uren slaap.

Die diagnose kan vaak worden bevestigd door de ouders te ondervragen. Ze beschrijven dan een gesnurk dat wordt onderbroken door pauzes in de ademhaling van enkele seconden. Daarna begint het kind weer heel luid te ademen en herbegint het gesnurk.

Heel zware gevolgen van snurken

Het kind slaapt slecht, zijn slaap wordt verstoord, het plast in zijn bed terwijl het daarvoor zindelijk was, het wordt moeilijk wakker, het knikkebolt overdag, het heeft behoefte aan een middagdutje, of is daarentegen heel onrustig en hyperactief. Bovenop al deze symptomen gaat het syndroom van obstructieve slaapapneu gepaard met een breuk in de ontwikkelingscurve van lengte en gewicht.

  • Bij de allerkleinsten kan dat ook problemen veroorzaken in de psychomotorische en intellectuele ontwikkeling.
  • Bij grotere kinderen kan dat concentratieproblemen op school of thuis veroorzaken en een verslechtering van de schoolresultaten.

Als de diagnose niet wordt gesteld en er geen behandeling komt, kan dat syndroom gevolgen hebben voor het hart, met tekenen van hartinsufficiëntie.

 

Het onderzoek

De arts doet een volledig onderzoek van de hele KNO-sfeer, met behulp van een fibroscoop (flexibele buis met een optisch en verlichtingssysteem). Zo evalueert hij de staat van het neusslijmvlies, de positie van de neuswanden, de grootte van de amandelen en de neusamandelen. Hij zoekt ook of er eventueel geen tumor of misvorming te vinden is.

De meest voorkomende oorzaken van snurken zijn:

  • gezwollen amandelen en neusamandelen,
  • acute rinitis bij zuigelingen,
  • chronische rinitis (allergische rinitis, hypertrofische rinitis)
  • en heel soms zware ziektes (mucoviscidose, syndroom van Kartagener, tumoren en misvormingen), die moeten worden behandeld door gespecialiseerde teams.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 15/02/2005 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 23/06/2014 - 11h04

Le Quotidien du médecin, 28 januari 2005.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat doen wanneer een kind snurkt? Geüpdatet op 08/06/2009 - 00h00

Snurken op zich is niet gevaarlijk. Als het snurken echter gevolgen heeft voor de gedragingen van het kind, gaat het wellicht om het slaapapneusyndroom, dat in elk geval moet behandeld worden.

Mijn middeltjes tegen snurken Geüpdatet op 22/02/2010 - 00h00

Als u last hebt van het gesnurk van uw partner, kunt u misschien de volgende oplossingen even uittesten. U kunt er een of meerdere van gebruiken. Want er bestaan heel wat remedies tegen snurken , van heel eenvoudige tot heel drastische.

Snurkers en gesnurk Geüpdatet op 22/01/2007 - 00h00

Snurken is een onderwerp dat sommige mensen doet glimlachen, terwijl het voor anderen iets is wat hun dagelijks leven behoorlijk bemoeilijkt. De lawaaihinder zou voorkomen bij bijna 40% van volwassenen ouder dan vijftig jaar. Wat moeten snurkers en p...

Snurken: te behandelen Geüpdatet op 10/02/2002 - 00h00

Snurken interfereert vaak met het dagelijks leven: personen die snurken, zijn overdag meer vermoeid en bovendien kan snurken desastreuze gevolgen hebben voor de veiligheid in het verkeer of op het werk.

Meer artikels