PUBLICITÉ

Mijn kind slaapt slecht: hoe slaapstoornissen bij kleine kinderen oplossen ?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 29/05/2007 - 00h00
-A +A

''Mijn kind slaapt slecht''.

Het is een zinnetje dat vaak gehoord wordt bij ouders van heel jonge kindjes.

Die zogemaande slaapproblemen zijn vaak te wijten aan het feit dat ouders denken dat een kinderslaap dezelfde is als die van volwassenen. Maar de capaciteit om te gaan slapen wanneer men moe is om pas 's morgens weer op te staan, is er niet van bij de geboorte.

Het is een slaappatroon dat zich beetje bij beetje moet ontwikkelen.

PUB

Slaapproblemen: hinderlijk maar niet verontrustend

Wat de ouders zeggen is dat hun kindjes hen uit de slaap houden!


Het is een feit dat als kindjes hun ouders verschillende keren per nacht wakker maken en dat jaren lang, dat behoorlijk uitputtend kan zijn. En ook al is het geen medisch probleem, dat wil nog niet zeggen dat men er niets aan kan doen.

Soms hebben ouders een levenspatroon dat niet echt aangepast is aan kinderen en aan de slaapbehoefte van kleine kinderen. Ze leggen een kindje te slapen dat nog geen slaap heeft en maken het wakker wanneer het wil slapen.

Een van de eerste maatregelen die men kan treffen is om het leven zoveel mogelijk aan te passen aan het leven van het kind. De slaap van een kind kan ook verstoord worden door de omgeving: een te warme of te koude slaapplek, te droge lucht, lawaai, licht, enz. In dat geval kunnen de slaapomstandigheden verbeterd worden zodat het kindje beter kan slapen en recupereren.

Een of andere kalme activiteit vlak voor het slapengaan kan ook helpen. Stimulerende of opwindende activiteiten maken het kindje niét slaperig en de spanningen verhinderen dat het kind rustig inslaapt.

Bang in het donker en boze dromen

Veel kindjes zijn bang in het donker en daar moet men rekening mee houden. De slaap van een kind verloopt in verschillende fases en daar horen ook lichte waakfases bij. Als het kind zich op die ogenblikken goed voelt, valt het terug in slaap, maar als het bang is wordt het wakker.

Daarom is een klein nachtlichtje in de slaapkamer een goed idee. Ook een knuffel in de buurt kan helpen om het kind rustig te houden zodat het zijn ouders niet hoeft te wekken. Het is overigens belangrijk dat een kind leert om zich veilig en rustig te voelen met zijn ouders in de buurt.

Nachtelijke angsten en nachtmerries wijzen mogelijk op dieper liggende angsten. Het is belangrijk dat men erover praat om de angsten te doen afnemen.

Enge dromen kunnen ook een manier zijn om de belevenissen van de dag te 'verteren'. Maar als de nachtmerries een weerslag hebben op het leven overdag moet u erover praten met uw huisarts of kinderarts. Mogelijk heeft het kind nood aan gespecialiseerde hulp.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 29/05/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe helpt u uw kind beter te slapen ? Gepubliceerd op 30/10/2012 - 13h01

Vanaf de geboorte van hun kind worden de ouders af en toe gekweld door slapeloze nachten. Het komt er dan op aan een vast slaapritueel te ontwikkelen voor zoon- of dochterlief. Slaap is immers een bijzonder belangrijk gezinsgebeuren dat het kind de n...

Waarom wil mijn kind niet slapen? Gepubliceerd op 20/01/2014 - 17h08

Van de eerste nachten tot de periode dat het kind naar school begint te gaan, is zijn slaapgedrag een van de belangrijkste gespreksonderwerpen van de ouders. En terecht: de slaap is enorm belangrijk voor de gezondheid van het kind, maar ook voor het...

Waarom slaaprituelen zo belangrijk zijn voor kinderen Geüpdatet op 06/09/2005 - 00h00

Vanaf de geboorte van hun kind worden de ouders af en toe gekweld door slapeloze nachten. Het komt er dan op aan een vast slaapritueel te ontwikkelen voor zoon- of dochterlief. Slaap is immers een bijzonder belangrijk gezinsgebeuren dat het kind de n...

Elk in zijn bed! Geüpdatet op 20/05/2003 - 00h00

Mama, ik ben bang, mag ik bij jou in bed komen? Welk kind heeft nooit eens zin om in het bed van zijn ouders te slapen? Welke ouder heeft zijn kind nog nooit toegestaan even bij hem in bed te kruipen? Als de uitzondering een leef- en slaapgewoonte wo...

Meer artikels