PUBLICITÉ

Mijn kind praat moeilijk. Wanneer moet ik naar een logopedist?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/09/2016 - 16h07
-A +A

Taalverwerving is een complex proces en niet alle kinderen gaan daarbij in hetzelfde tempo vooruit.

Maar hoe weet u wanneer u hulp moet inroepen van een logopedist, een deskundige dus in spraakstoornissen?

 

PUB

Taalverwerving: enkele belangrijke ijkpunten

Er bestaan duidelijke en goed herkenbare ijkpunten voor taalverwerving:

  • Op de leeftijd van één jaar spreekt een kind zijn allereerste woorden (het zegt "papa en mama").  Daarna breidt zijn woordenschat stukje bij beetje uit. Het begrijpt ook eenvoudige bevelen.
  • Rond 18 maanden verschijnen de eerste «woordzinnen» («Mama weg» of «Kindje eten» bijvoorbeeld). Het kind begrijpt ook korte en eenvoudige zinnen.
  • Vanaf twee jaar komen er al korte en volledigere zinnen van twee tot drie woorden. Het kind begrijpt ook ingewikkelde bevelen.

Toch verloopt de taalverwerving niet rechtlijnig. Een kind leert alles tegelijk: de betekenis van de woorden, hoe het de woorden moet articuleren en uitspreken, wat de rol van taal is, waar de woorden in de zin komen te staan, enz. Het is goed mogelijk dat het eerst het ene aspect en pas daarna het andere aspect onder de knie krijgt. Het is voor de ouders dus niet altijd makkelijk om de globale ontwikkeling van het spreken in te schatten.

Sommige elementen moeten evenwel aanzetten om snel naar een arts te gaan:

  • Het kind reageert niet op zijn voornaam, op geluiden, het wijst niet met zijn vinger, het bekijkt de gesprekspartner niet.
  • Met twee jaar kent het nog geen enkel woord.
  • De taal die het gebruikt, evolueert niet. Het houdt het bij de paar woorden die het heeft geleerd en gaat niet verder.
  • Het spreekt onverstaanbaar.
  • Het begrijpt niet wat er tegen hem wordt gezegd. 

Logopedie: ook voor kinderen die praten

Sommige kinderen praten, maar praten niet «goed». Ze stotteren of maken fouten in de uitspraak (slissen en andere articulatiestoornissen).

In die gevallen kan logopedie helpen als eenmaal duidelijk is dat de fout niet vanzelf verdwijnt, en natuurlijk ook als het kind lijkt te lijden onder de problemen.

De eerste fase in de behandeling door een logopedist bestaat in een volledige evaluatie van de vaardigheden van het kind, en dat zowel op het vlak van praten als van communiceren. De logopedist krijgt zo een exact beeld van de ernst van de situatie.
Ook bij zware spraakstoornissen kan een kind zijn achterstand in de jaren erop volledig inhalen.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 29/08/2014 - 11h42 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 14/09/2016 - 16h07

Caroline Déom, logopedist en voorzitster van de vereniging van Franstalige logopedisten Aself.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Dyslexie, nog onbekend Geüpdatet op 18/04/2006 - 00h00

Dyslexie, een leerstoornis bij het lezen en schrijven treft ongeveer 8% van de kinderen (vooral jongens). Toch wordt er niet vaak over gesproken. Nochtans ligt deze stoornis vaak aan de basis van grote problemen op school. Dr. Messerschmitt* van het...

Op elke leeftijd een nieuwe ontdekking Geüpdatet op 30/03/2004 - 00h00

Spelen gebeurt spontaan en instinctief. Bovendien is het een essentieel element voor een goede fysieke, psychische en sociale ontwikkeling van de baby. Op die manier leert en begrijpt hij elke dag steeds meer, ontwikkelt hij zich en past hij zich aan...

Meer artikels