PUBLICITÉ

Mijn kind moet een oogpleister dragen. Hoe pak ik het aan?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/06/2015 - 17h23
-A +A

Een «pleister» op het oog, zoals de piraten… We zien vaak kleine kinderen met één afgedekt oog. Deze medische behandeling is doeltreffend, maar niet aangenaam voor het kind. Hoe kunnen ouders hun kind helpen om het beter te verdragen?

PUB

Oogpleister: werken aan de motivatie

Uw kind motiveren begint al een hele poos voor de pleister op zijn oog komt. Het heeft geen zin om een kind te willen sparen en het daarom te verzwijgen dat een oog afplakken vervelend is. Het zal om te beginnen het plakkerige gevoel rond zijn oog moeten leren verdragen, en dat is op zich al niet leuk. Maar het vervelendste is natuurlijk dat het veel minder goed zal zien. Een oog afdekken is hinderlijk, want om in de diepte te kunnen zien hebben we beide ogen nodig. En bij een oogpleister is het afgeplakte oog op de koop toe het beste van de twee. Ineens moet het kind het met één oog zien te redden, en dan nog met het slechtste. Verwacht als ouder dus maar dat uw kind minder beweeglijk wordt en bijvoorbeeld plots tegen de meubelen aanloopt, ook al staan die nog altijd op dezelfde plaats.

Een oogpleister dragen is met andere woorden geen pretje. Maar het geeft wel goede resultaten en kinderen krijgen erdoor een perfect of - in bepaalde gevallen - bijna perfect zicht. Dat zegt ook Tiphaine Soyer, orthoptist in het Universitaire Kinderziekenhuis Koningin Fabiola: «Het is een beetje zoals met een gips. Niemand vindt het fijn om zo’n gips te dragen, maar als het bot gebroken is, moet het nu eenmaal aaneen worden gezet en daar worden geen vragen bij gesteld!»

 

Leven met een oogpleister

Hoelang het oog wordt afgedekt, hangt af van de oorzaak en het profiel van het kind. Het kan gaan van enkele uren per dag tot 24 op 24 uur, van een paar weken tot meerdere maanden. Iedereen zal de nodige adviezen en instructies van de oogarts krijgen.

Enkele tips om ze te helpen toepassen:

  • Oogpleisters mogen gerust enkele dagen achtereen zonder onderbreking worden gedragen. Het pijnlijkste moment voor het kind is immers als de pleister eraf moet. Haal de pleister er dus niet af puur om hygiënische redenen… Nemen we nog eens het voorbeeld van de gips: niemand zegt er iets over als de voet of arm die in het gips zit niet gewassen wordt!
  • Een oogpleister een half uur meer of minder dragen, zal meestal de zaak niet maken. Maar probeer u toch zo veel mogelijk aan de instructies te houden. Let bijvoorbeeld op met kinderen die ’s middags nog een dutje doen: normaal moet u enkel de uren tellen dat ze wakker zijn en niet het totale aantal uren.
  • Hou er ook rekening mee dat het aanbrengen van de oogpleister tijd vraagt: er kan, afhankelijk van het karakter van het kind en hoe het gezin functioneert, veel tijd verloren gaan tussen het moment waarop u zegt dat de pleister erop moet en het moment waarop het oog effectief is afgedekt! Die tijd moet u wel aftrekken van het aantal uren.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/06/2015 - 17h23

Tiphaine Soyer, Orthoptiste, Oftalmologie, Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Nicotinevervangers Geüpdatet op 06/01/2004 - 00h00

Stoppen met roken, het gevoel van vrijheid dat u zult ervaren, is gewoon onbetaalbaar. Een overzicht van nicotinevervangers.

Een luiervrije baby, het kan! Geüpdatet op 09/05/2011 - 16h33

De voorbije jaren kennen fenomenen als borstvoeding op verzoek en huid-op-huidcontact almaar meer succes. Het zijn voorbeelden van de groeiende trend om terug te keren naar een natuurlijk moederschap, een moederschap dat dicht bij het kind staat en v...

Kinderen en tieners: hoe voorkomt u dat ze te dik worden? Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h36

18 % van de jongeren in België is te dik; 4% is ronduit obees . Onze kinderen hebben almaar meer de neiging om te veel bij te komen . Hoe komt dat? En hoe kunt u voorkomen dat uw kind of tiener te dik wordt ? Misschien wordt het tijd om onze gewoonte...

Meer artikels