PUBLICITÉ

Mijn kind is ziek: genezen zonder antibiotica!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/12/2012 - 10h12
-A +A

Keelontsteking, oorontsteking, ontsteking van de neuskeelholte, bronchitis, maag-darmontsteking… veel ziekten hoeven en kunnen ook niet behandeld worden met antibiotica.

Maar dat druist vaak in tegen de gewoontes van de ouders.

Hoe kunnen we ons kind zonder antibiotica beter maken en voorkomen dat ze besmet raken?

PUB

Tot hun zesde zijn kinderen heel kwetsbaar

's Winters lopen heel wat kinderen jonger dan 6 jaar gemakkelijk infecties op van neus, keel, oren, omdat hun afweersysteem nog niet voldoende ontwikkeld is. Eenmaal de kaap van de zes jaar voorbij zijn ze beter bestand tegen ziektekiemen.

In de meeste gevallen zijn deze infecties gelukkig banaal en genezen ze vanzelf.

Waarom geeft de dokter hen geen antibiotica?

Een lopende neus, koorts, vermoeidheid, hoest, misselijkheid... Waarom schrijft de dokter geen antibiotica voor om kinderen verlichting te brengen en het genezingsproces te versnellen?
Het antwoord is simpel: de meeste van deze winterinfecties zijn van virale aard en antibiotica doden alleen bacteriën, ze werken niet in op virussen. Ze hebben dus geen effect op de koorts en de andere symptomen van virale infecties. Ze kunnen een besmetting door een virus ook niet voorkomen, en recidieven evenmin.

Een voorbeeld: griep, maag-darmontsteking, rinofaryngitis (ontsteking van de neuskeelholte), bronchitis en bronchiolitis (infectie van de onderste luchtwegen) zijn altijd van virale oorsprong en vragen geen antibiotica.

Angines (keelontstekingen) zijn in 7 van de 10 gevallen van virale oorsprong, oorontsteking in 30 tot 40% van de gevallen.

Voor angines bestaat er trouwens een test waarmee onmiddellijk kan bepaald worden of het om een virale dan wel een bacteriële infectie gaat.

Daar komt nog bij dat wie te veel antibiotica inneemt, immuun wordt tegen deze geneesmiddelen. U kunt de doeltreffendheid van de antibiotica dus beter bewaren voor als uw kind ze echt nodig heeft en een bacteriële infectie heeft opgelopen.

Het enige nut van antibiotica is om te voorkomen dat een virale aandoening nog gecompliceerd wordt door een bacteriële infectie. In de praktijk kunt u als uw kind niet geneest of als de infectie na enkele dagen nog verergert, beter opnieuw naar de huisarts gaan. Die zal het dan misschien opportuun achten om antibiotica te nemen.
 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 09/12/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/12/2012 - 10h12

Persdossier van l'Assurance maladie, 20 november 2008.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoesten bij baby’s: maak komaf met de hardnekkige opvattingen! Geüpdatet op 27/10/2015 - 09h44

Hoesten is een natuurlijke reactie die haar nut heeft. Het is een mechanisme dat overmatige neus- en bronchiënafscheiding bestrijdt. Ook al geeft hoesten ongemakken, het absoluut willen stoppen is niet verstandig. Hoestmiddeltjes en andere slijmoplos...

Misschien is het wel een angina? Geüpdatet op 09/01/2012 - 16h05

Heeft uw kind keelpijn ? Misschien is het wel een angina . Maar wat is het verschil tussen een angina en een neus-keelholteontsteking en hoe pakt u ze aan? Alles wat u moet weten over angina en keelpijn .

Koorts bij kinderen en baby's: tekst en uitleg Gepubliceerd op 06/12/2016 - 17h18

Bij courante infecties (neus-keelholteontsteking (rinofaryngitis), oorontsteking, bronchitis, angina, ...) krijgen jonge kinderen snel koorts. Ouders - zowel "beginners" als "gevorderden" - zijn snel ongerust en hebben niet altijd de juiste reflexen....

Meer artikels