PUBLICITÉ

Mijn kind is moe, wat moet ik doen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/02/2017 - 17h12
-A +A

Vermoeidheid is een van de tekenen die artsen niet-specifiek noemen.

Het kan evengoed op een ernstige ziekte wijzen als op het feit dat een kind de hele middag geravot heeft en druk in de weer is geweest!

Enkele tips om te achterhalen of de vermoeidheid problematisch is en wat u in dat geval kunt doen.

PUB

Een kind dat moe is, is dat normaal?

Volwassenen voelen dat ze moe zijn, ze herkennen de signalen en kunnen het ook zeggen. Voor kinderen is dat iets moeilijker, ook als ze al kunnen praten.

Sommige kinderen zeggen dat ze moe zijn, andere zullen hun vermoeidheid eerder tonen en het niet verwoorden. Ze vallen bijvoorbeeld te pas en te onpas in slaap, ze zijn lastig, lusteloos, ze hebben concentratieproblemen, enz.

Vermoeidheid is een normaal gevolg van elke lichamelijke en intellectuele inspanning. Maar als de moeheid met rusten niet overgaat, moet u er toch even bij stilstaan.

 

Wat te doen als mijn kind moe is?

Ga eerst na of de oorzaak van de vermoeidheid niet in het levensritme ligt. Heeft uw kind na de school genoeg tijd om zich te ontspannen en te rusten? Heeft het niet te veel of te zware na- of buitenschoolse activiteiten?

Controleer ook of het een goede levenshygiëne heeft. Slaapt het genoeg? En is zijn slaap van goede kwaliteit? Is zijn voeding evenwichtig?

Ook negatieve gevoelens kunnen tot vermoeidheid leiden. Als de sfeer thuis niet goed is, of als een kind zich in het gezin niet op zijn gemak voelt, ontwikkelt het misschien geestelijke vermoeidheid. Praat er met uw kind over, zodat het eventueel naar buiten kan komen met het probleem.

Als uw kind een goede levenshygiëne heeft en de vermoeidheid toch blijft voortduren, gaat u beter naar een kinderarts. De lichamelijke oorzaken van vermoeidheid zijn heel divers. Het observeren van de symptomen die ermee gepaard gaan, kan verhelderend zijn voor de arts.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 17/10/2011 - 14h55 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 21/02/2017 - 17h12
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Kinderen die bang zijn voor water kunnen geholpen worden! Gepubliceerd op 05/06/2012 - 14h12

Houdt uw kind niet van douchen, vindt hij het verschrikkelijk om water op zijn gezicht te krijgen, is hij telkens ziek of klaagt hij systematisch van buikpijn wanneer hij met zijn klas moet gaan zwemmen? Eén ding staat vast: uw kind voelt zich onwenn...

Liegen hoort bij opgroeien Geüpdatet op 13/02/2007 - 00h00

Dingen verzwijgen, de waarheid verdraaien en echt liegen : de meeste kinderen hebben nood aan het vervormen of achterhouden van bepaalde waarheden. Waarom? Maakt het gedrag deel uit van de zelfontplooiing?

Meer artikels