PUBLICITÉ

Mijn kind hoest: wat moet ik doen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/11/2012 - 11h23
-A +A

Tijdens de wintermaanden is hoesten een onschuldig, maar veelvoorkomend symptoom.

Meestal wordt hoest veroorzaakt door een virale infectie.

Hoe kunnen we de last voor een hoestend kind verlichten?

PUB

Geneesmiddel of huismiddeltje?

Sommige ouders gaan naar een apotheek om een hoestsiroop te kopen om op deze manier de last te verminderen voor een hoestend kind. Anderen doen beroep op een warme honingdrank met suiker of op een volle lepel honing.

Wat is de beste oplossing tegen de hoest?

Wetenschappers hebben deze vraag onderzocht (1). Ze hebben de doeltreffendheid vergeleken van 3 soorten behandelingen bij een honderdtal kinderen en jongeren van 2 tot 18 jaar, die last hadden van een hardnekkige hoest die te wijten was aan een ontsteking van de luchtwegen.

Sommige kinderen kregen een lepel honing, anderen een hoeststillend middel (op basis van dextromethorphanum) of een placebo, toegediend bij het slapengaan.

De frequentie en de ernst van de hoest, alsook de gevolgen voor de slaap, werden opgevolgd in de drie groepen. De informatie werd telefonisch opgevraagd via de moeder van de kinderen.

Niets is beter dan honing!

Vanaf de dag nadien, was er al meteen sprake van verbetering bij de kinderen die honing gekregen hadden: de hoest verminderde in frequentie en intensiteit en de slaapkwaliteit verbeterde. De verbetering was duidelijk minder uitgesproken bij de kinderen die een placebo of een hoeststillend middel hadden gekregen.

Bovendien leverde de hoestsiroop geen betere resultaten op dan de placebo, wat het nut van hoestsiropen opnieuw in vraag stelt. Een andere studie vorige jaar gaf de zelfde resultaat (2).

Het ziet er dus naar uit dat honing de doeltreffendste oplossing biedt om hoest te behandelen. Honing lijkt in dit geval veel beter dan het geneesmiddel, dat zelf geen bijkomend voordeel oplevert in vergelijking met een placebo.

Volgens de auteurs van het onderzoek is honing dus een doeltreffend antihoestmiddel voor kinderen en jongeren van 2 tot 18 jaar.

In de praktijk: geef een hoestend kind 's avonds één lepel honing. Houdt de hoest echter langer dan één week aan, dan moet u zeker een arts raadplegen.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 23/02/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 13/11/2012 - 11h23

(1) Paul I.M. et coll., Arch. Pediatr. Adolesc. Med., 2007.
(2) Oduwole O, Cochrane Database of Systematic Reviews 2010, Issue 1. Art. No.: CD007094. DOI: 10.1002/14651858.CD007094.pub2

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoesten bij baby’s: maak komaf met de hardnekkige opvattingen! Geüpdatet op 27/10/2015 - 09h44

Hoesten is een natuurlijke reactie die haar nut heeft. Het is een mechanisme dat overmatige neus- en bronchiënafscheiding bestrijdt. Ook al geeft hoesten ongemakken, het absoluut willen stoppen is niet verstandig. Hoestmiddeltjes en andere slijmoplos...

Vette en droge hoest: pak de oorzaak aan! Geüpdatet op 13/03/2012 - 11h19

Wat is dat lastig, die vervelende hoest. Hoe goed we hem ook verzorgen met hoestsiroop, we raken maar niet af van die vette of droge hoest. Maar daar is ook een reden voor: een hoest verzorg je niet gewoon, je moet de oorzaak aanpakken!

Echinacea: nepmiddel of medicijn? Geüpdatet op 20/01/2004 - 00h00

Echinacea-preparaten gaan gretig over de toonbank van de apotheek. Ze zouden de weerstand tegen infecties verhogen. Sceptici houden het bij 'baat het niet dan schaadt het niet'. Wie heeft gelijk?

Astma door gastro-oesofageale reflux? Gepubliceerd op 26/01/2017 - 12h35

Het terugvloeien van maagzuur naar de slokdarm, gastro-oesofageale reflux (GOR) genaamd, kan astma-aanvallen veroorzaken. Bij astmapatiënten moet GOR dus worden behandeld. Dit is vooral belangrijk bij kinderen.

Meer artikels