PUBLICITÉ

Mijn kind heeft last van constipatie

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 05/10/2012 - 11h45
-A +A

De term constipatie of verstopping is een subjectief gegeven geworden. Men moet een onderscheid maken tussen occasionele constipatie en chronische constipatie; in het tweede geval moet men een arts raadplegen.

Hieronder vindt u enkele adviezen om constipatie te voorkomen of te behandelen.

PUB

Constipatie: het kind is het andere niet

Men moet weten dat de darmtransit sterk varieert van kind tot kind en zelfs van dag tot dag. Men spreekt van constipatie bij een weinig frequente ontlasting, harde stoelgang (kleine zeer droge bolletjes) of moeilijke evacuatie (het kind perst, aarzelt, houdt zich in, heeft pijn omdat de ontlasting hard en droog is). Over het algemeen spreekt men van constipatie als kinderen jonger dan 1 jaar minder dan eenmaal per dag stoelgang maken, minder dan eenmaal om de twee dagen bij kinderen van 1 tot 4 jaar en minder dan driemaal per week bij oudere kinderen.

Vaak is de voeding de oorzaak. In de industrielanden eten we veel te veel voedsel dat weinig resten en plantaardige vezels bevat (vlees, pasta, zetmeelhoudend voedsel). Deze voedingsmiddelen zijn licht verteerbaar maar verminderen de hoeveelheid ontlasting, waardoor het voedsel langer in de darmen blijft.

Constipatie kan ook optreden als het kind weigert naar het toilet te gaan : het gaat op in zijn spel, het gaat buitenshuis niet graag naar het toilet, het toilet is niet aangepast aan kleine kinderen, het kind staat te veel onder druk bij de zindelijkheidstraining…

Constipatie: gehumaniseerde melk

Gebruik voor de zuigfles water met zeer hoog mineraalgehalte, zoals Hépar. U moet ook weten dat bepaalde types melk de darmtransit bevorderen; vraag raad aan uw arts. Gebruik niet te veel meel. Bent u zeker dat u voldoende geeft? Controleer de dosis van het melkpoeder. Ook een te geconcentreerde melk kan de oorzaak zijn.

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door Dr. Philippe Burton le 04/02/2003 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 05/10/2012 - 11h45

Diarrhées, constipations et douleurs abdominales de l'enfant, C. Maurage, Ed Doin, coll Conduites. La constipation chez l'enfant, Le Luver et Charritat, Ed Vigot.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Afwisseling is de boodschap! Geüpdatet op 20/04/2004 - 00h00

Tot drie maanden is melk het enige levensmiddel van uw baby. Nadien volstaat het witte vocht echter niet langer om in zijn behoeften te voorzien. Van dan af is afwisseling troef. Om het met een geleerd woord te zeggen: voedingsdiversificatie.

Meer artikels