PUBLICITÉ

Mijn kind heeft diabetes: praktische tips voor een zorgeloze reis

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 19/07/2011 - 10h27
-A +A

De grote vakantie is begonnen. U hebt beslist om uw kind mee te nemen op reis. Dat het diabetes heeft, is geen bezwaar… op voorwaarde dat u de reis goed voorbereidt. Enkele praktische tips.

PUB

Diabetes: voorbereiding van de reis

 • Ga voor uw vertrek naar uw huisarts. Doe dat tijdig voor het geval er bijvoorbeeld een vaccinatie of een hernieuwing van een vaccinatie nodig is. Als u dat ruim op voorhand doet, kunt u voorkomen dat uw reisplannen gedwarsboomd  worden door een onverwachte reactie.
 • Vraag uw arts dat hij genoeg geneesmiddelen en materiaal voorschrijft voor de duur van uw  verblijf. Vraag hem zelfs wat extra reserves voor onverwachte gevallen.
 • Vergeet ook niet bepaalde geneesmiddelen te laten voorschrijven die op uw reis van pas kunnen komen. Iets tegen misselijkheid en diarree bijvoorbeeld.
 • Vraag hem ook dat hij u een brief meegeeft waarop de ziekte van uw kind vermeld staat, naast de dingen die het nodig heeft (orale middelen tegen diabetes, insuline…).
 • Houd deze brief zorgvuldig bij u als u met het vliegtuig op reis gaat. Zorg ook dat u het medisch attest op zak hebt dat verklaart dat u al uw geneesmiddelen in de passagiersruimte mag meenemen. Geef uw geneesmiddelen en ook uw voorraad geneesmiddelen in geen geval mee met de bagage. In de bagageruimte is het veel te koud.
 • Controleer ruim voor uw vertrek of uw kind zijn diabeteskaart bij zich heeft met daarop de naam en het nummer van zijn arts en de geneesmiddelen die het neemt.
 • Noteer voor uw vertrek de gegevens van een centrum in de buurt van uw verblijfsplaats en waar uw kind indien nodig medische verzorging kan krijgen. Uw arts kan u ook de naam meegeven van een diabetoloog ter plekke.
 • Overweeg eventueel - afhankelijk van uw bestemming - om een verzekering af te sluiten die verzorging en eventuele repatriëring aanbiedt.
 • Als u binnen Europa reist, vraagt u best uw Europese ziekteverzekeringkaart aan.

 

Tijdens de reis

 • Uw kind moet vóór en ook tijdens de reis regelmatig zijn bloedsuikerspiegel meten.
 • Zorg dat u altijd genoeg geneesmiddelen, insuline en materiaal (bloedglucosemeter, teststrips, insuline-pen, naald…) voor de duur van de tocht bij de hand hebt. Neem wat extra mee voor onverwachte gevallen.
 • Steek niet al uw geneesmiddelen in dezelfde tas. De tas kan gestolen worden of u kunt ze verliezen.
 • Stel uw geneesmiddelen en teststrips niet bloot aan zonlicht, warmte of koude. Stop ze indien nodig in een koeltas of eventueel in een reiskoelbox.
 • Zorg dat u ook altijd zoete tussendoortjes binnen handbereik hebt zodat u meteen kunt reageren bij een daling van het glucosepeil.
 • Zorg dat u ook altijd wat voedsel zoals een sandwich of wat kaas bij u hebt voor het geval de maaltijd vertraging oploopt (restaurant vol, verkeersfiles, verschil in tijdzone…).
 • Houd zo veel mogelijk het dagelijkse ritme aan: uur van inname van de geneesmiddelen, van de maaltijden, de vieruurtjes, het slapengaan…
 • Bent u in een andere tijdzone? Verschuif dan heel geleidelijk aan het ritme van de maaltijden naar voren of naar achteren, liefst zowat om de 4 of 5 uur. Zo kan uw kind er geleidelijk aan wennen.

Al deze tips hebben niets stresserends. Integendeel zelfs. Net door deze voorzorgsmaatregelen kan uw reis zorgeloos verlopen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 19/07/2011 - 10h27

Association française des diabétiques (AFD), www.afd.asso.fr.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Serene reis Geüpdatet op 30/07/2002 - 00h00

Als u een verre reis wil ondernemen, moet u eerst uw arts raadplegen! U moet misschien worden ingeënt (of gevaccineerd): u moet de verplichte inentingen hebben gekregen en soms moet u meerdere dagen vóór het vertrek nog extra vaccins krijgen.

Een steek, beet, zonnesteek, misselijkheid: hoe reageren? Gepubliceerd op 20/08/2013 - 09h14

Een beet, een bijensteek, zonnesteek, reisziekte in de wagen. …Hoe reageert u als ouder het best als het uw kind overkomt? Wat moet u doen, en wat moet u vooral laten? De kennis van de juiste basisreflexen is belangrijk om snel soelaas te brengen, te...

Meer artikels