PUBLICITÉ

Mijn kind heeft astma: welke watersporten kan het in de vakantie doen?

Geüpdatet door Dr Philippe Presles op 03/05/2017 - 14h46
-A +A

Misschien hebt u een kind met astma. Welke watersporten mag het dan doen? Kan het zwemmen in zee of in het zwembad, en zeilen of duiken als het aan astma lijdt? Welke voorzorgen moet u nemen? 

Een overzicht van de watersporten die een kind met astma wel en niet mag beoefenen in de vakantie.

PUB

Sporten kan een astma-aanval uitlokken

Astma is een chronische ontsteking van de bronchiën. Meestal is de oorzaak een allergie. Door de chronische ontsteking vernauwen de bronchiën, waardoor de doorgang van zuurstof bemoeilijkt wordt. Het gevolg is een piepende ademhaling, ademnood, hoesten, enz.

Astma kan zich ook uiten in een aanval. De patiënt krijgt dan geen lucht en heeft een piepende ademhaling. Zo’n astma-aanval kan enkele minuten tot enkele uren duren en moet dringend behandeld worden.

Een inspanning kan een astma-aanval veroorzaken (inspanningsastma):

  • Enkele minuten na afloop van een lange of intense lichamelijke inspanning,
  • 5 tot 10 minuten na  aanvang van een duursport zoals joggen.

Dat is wel geen reden om het sporten af te raden.

Houd u zeker aan de volgende instructies als uw kind een astma-aanval krijgt:

  • Leg de inspanning stil en laat het kind tot rust komen.
  • Geef hem zijn noodgeneesmiddel.
  • Herhaal de behandeling 10 tot 15 minuten later indien nodig.
  • Als de astma-aanval dan nog niet overgaat, is het een zware aanval en moet u meteen de hulpdiensten bellen op het nummer 100 of 112.

Mijn kind heeft astma. Kan het zonder risico naar het zwembad?

Zwemmen is een uitstekende sport voor jonge astmalijders. De vochtigheid opent de bronchiën en bevordert dus ook de luchtcirculatie. Daardoor zakt de kans op een astma-aanval.

Het grote probleem in het zwembad is de chloor!

Chloor wordt gebruikt om het water te ontsmetten, maar scheidt aan de oppervlakte (bij contact met de zwemmers, met zweet, urine, zonnecrème, enz.) chloramine af, een chloor-stikstofverbinding die irritatie veroorzaakt.

Een met chloor ontsmet zwembad bezoeken verergert de astmasymptomen dan ook.

Er bestaan ook zwembaden die niet met chloor ontsmet worden (systeem van koper en zilver, ozon, broom). Die kunnen een oplossing zijn.

Als u geen zwembad zonder chloor vindt, moet uw kind:

  • Voor en na het zwemmen douchen en zich volledig inzepen.
  • Een badmuts dragen.
  • Naar het toilet gaan voor het in het water gaat en uit het bad gaan om naar het toilet te gaan. Dus in geen geval in het water plassen!

Initialement publié par Dr Philippe Presles le 06/07/2012 - 12h14 et mis à jour par Dr Philippe Presles le 03/05/2017 - 14h46

www.astmaction.com Association Asthme et Allergies, www.astma-allergies.org.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Chloor in zwembaden verhoogt het risico op astma Geüpdatet op 08/08/2006 - 00h00

Een nieuwe studie bevestigt dat het chloor in het water van zwembaden een groter risico geeft op astma . Onderzoekers hebben vastgesteld dat in streken waar meer zwembaden zijn, het aantal kinderen met astma hoger ligt.

Kinderen met astma : sport kan helpen Gepubliceerd op 29/04/2013 - 20h04

De angst voor inspanningsastma ontmoedigt dikwijls kinderen met astma om fysieke activiteiten te blijven doen. Dat is zeker niet terecht : op voorwaarde dat men een aantal voorzorgen neemt, kan sport een zeer gunstige invloed hebben op astmapatiënten...

Chloor in zwembaden: wat zijn de alternatieven? Gepubliceerd op 20/08/2015 - 16h45

Chloor is het meest gebruikte ontsmettingsproduct in zwembaden. Het is een heel doeltreffend ontsmettingssysteem voor water. Het helpt enorm goed tegen bacteriën, het werkt snel, het is gebruiksvriendelijk en het is heel goedkoop. Maar chloor heeft o...

Chloor en astma, zelfs in een openluchtzwembad! Geüpdatet op 09/10/2007 - 00h00

Verschillende onderzoeken komen tot hetzelfde besluit: chloor dampen die in zwembaden vrijkomen, vermeerderen het risico op astma . Voor de allereerste keer bewijst een onderzoek dat het verband tussen bronchiale hyperactiviteit en chloor ook voorkom...

Meer artikels