PUBLICITÉ

Mijn kind bijt. Hoe moet ik reageren?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/07/2013 - 08h59
-A +A

Naar schatting minstens één op de vijf kinderen probeert vroeg of laat te bijten. U mag zich daarbij niet laten doen en moet duidelijk maken dat zoiets pijn doet. Toch mag u ook nooit terugbijten, anders dreigt u dit gedrag te bekrachtigen. Alles hangt dus af van hoe u reageert.

PUB

Wanneer kinderen bijten...

Sommige ouders stellen vast dat hun kind gebeten is door een vriendje als ze het komen ophalen bij de pleegmoeder of in de crèche. Dat is nooit een prettige vaststelling, en in dergelijke gevallen zijn ze geneigd om het personeel van onoplettendheid te beschuldigen. Meestal ten onrechte. Een beet is immers in een oogwenk gebeurd en is dan ook in de regel niet te voorkomen door extra aandacht. Bovendien komt het vaak voor bij de allerkleinsten, vooral in groep.

Waarom kinderen bijten

Het kind zit immers nog in de "orale" fase, met andere woorden: het verkent de wereld via zijn mondje. Sommigen beschrijven de drang om te bijten als de "sadistische orale fase". Nu eens bijten kinderen in voorwerpen of in hun knuffels, dan weer hebben ze het op hun medemensen gemunt. Maar opgelet: een kind dat bijt, is niet stout, maar maakt een periode door van plotselinge agressiviteit die het in goede banen moet leren te leiden.

Het eerste slachtoffer is vaak de moeder, want zij roept de heftigste gevoelens op bij het kind. In zijn geest bestaan er twee moeders: de ene is lief als ze zijn grillen inwilligt, de andere is stout als ze het iets weigert. Pas nadien gaan beide beelden geleidelijk in elkaar op.

Hoe reageren?

Wordt u gebeten, laat u dan niet doen. Schreeuwen is echter zinloos, en terugbijten of slaan is het slechtste wat u kunt doen (want dat zou zijn gedrag alleen maar bekrachtigen). Uw reactie is immers cruciaal: reageert u op de juiste manier, dan zal het niet herbeginnen. U moet het duidelijk maken dat bijten pijn doet en het leren om deze negatieve impuls te beheersen en te transformeren. Vaak is zijn knuffel een goede uitlaatklep voor opstoten van agressie.

Communicatieprobleem

In crèches wordt vastgesteld dat het altijd dezelfde kinderen zijn die bijten. Ze hebben het vaak moeilijk om zich verbaal te uiten. Met dit gedrag zouden ze hun drang naar communicatie, emotionele problemen of jaloezie uitdrukken. Die laatste oorzaak is meestal gemakkelijker op te sporen als het broertjes of zusjes zijn die elkaar bijten. Vaak zijn het ook dezelfde kinderen die beten moeten incasseren. Het zijn over het algemeen schuchtere kinderen die zich gemakkelijk laten domineren. U kunt hun de boodschap meegeven dat ze zich niet mogen laten doen, maar evenmin mogen terugbijten!

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 07/06/2005 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 16/07/2013 - 08h59

Edwige Antier, " Elever mon enfant aujourd'hui ", Ed. Robert Laffont ; Christine Schilte, prof. Marcel Rufo, " Elever bébé ", Ed. Hachette.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ontbijtgranen voor kinderen: met of zonder suiker? Gepubliceerd op 21/02/2011 - 10h06

De gezondheid van kinderen heeft onder meer te maken met hun voeding. Ouders zijn vaak ongerust wanneer het om suiker gaat. Suiker, dat door diëtisten vaak wordt afgeraden, is nochtans aanwezig in zo goed als alle voedingsmiddelen "voor kinderen ". O...

Trucjes om uw kind fruit en groenten te laten eten Gepubliceerd op 21/02/2011 - 09h38

Kinderen halen vaak kun neus op als ze fruit voorgeschoteld krijgen en nog meer als het groenten zijn. Hieronder vindt u enkele tips en trucjes om ze meer te laten profiteren van deze op en top gezonde producten en dat zonder dat ze er erg in hebben.

Meer artikels