PUBLICITÉ

Mijn hond heeft slechte gewoonten!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 28/03/2006 - 00h00
-A +A

Maakt uw lieveling u het leven zuur omdat hij onophoudelijk blaft of alles wat hij in huis vindt, kapot bijt? Deze natuurlijke gedragingen worden heel vaak erger als uw vriend angstig is, wanneer hij zich verveelt of u hem alleen achterlaat.

PUB

Zich laten horen om bestaansrecht te krijgen

De meeste honden zijn u graag van dienst om u te waarschuwen als er indringers op uw eigendom komen. Het territorium van hun baasjes verdedigen is namelijk een taak die hen vaak nauw aan het hart ligt! Sommige honden hebben echter de vervelende gewoonte om overijverig te zijn en blaffen zodra iemand voor uw huis passeert. Naast deze verdediging van het huis kan uw hond zich ook laten horen om de aandacht te trekken omdat hij angstig is, met name omdat hij alleen is of zich verveelt. Deze situatie is vooral vervelend voor uw buren, die het lawaai van uw honden urenlang moeten aanhoren. Hoe het ook zij, uw hond blaft nooit zonder reden en het heeft dus geen zin om hem te straffen. U moet de oorzaak van het blaffen kennen om te proberen een einde te maken aan dit gedrag.

Bijten om de angst te verdrijven

Omdat ze nieuwsgierig zijn en de wereld om zich heen willen ontdekken, deinzen pups er niet voor terug om op alles wat hun pad kruist, te knagen. Vanaf de leeftijd van 7 maand krijgen ze bovendien nog meer zin om te bijten omdat hun tandjes dan beginnen te groeien. Het is goed om dit gedrag te stimuleren op speelgoed dat daarvoor bestemd is en het af te leren als de hond het op u en uw goederen gemunt heeft. Als de hond groter wordt, verdwijnt dit gedrag meestal geleidelijk. Sommige honden leren deze gewoonte echter niet af als ze volwassen zijn en knabbelen op uw kleding, schoenen, meubelen en zelfs uw handen! Dit gedrag, dat vaak op verveling of angst wijst, is uiterst onaangenaam en is vaak hinderlijk voor genodigden die uit thuis ontvangt. Bovendien kan het gevaarlijk blijken te zijn voor uw vriend als hij begint te kauwen op elektriciteitssnoeren of voorwerpen die hij kan inslikken. Naargelang het geval kan dit namelijk leiden tot elektrocutie of een darmobstructie, twee voorvallen die potentieel dodelijk zijn!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 28/03/2006 - 00h00 "Eduquer son chien pour les nuls" (honden opvoeden voor dummies), Jack en Wendy Volhard. First Editions.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ik ben bang voor honden: wat moet ik doen? Geüpdatet op 03/04/2015 - 09h33

U hebt een soort zesde zintuig voor honden, u ziet ze al voor de anderen ze zien en u gaat aan de overkant van de straat lopen als u er van ver een ziet afkomen. U mijdt ook parken en bossen uit angst om een baasje met zijn viervoeter tegen te komen....

Spelen, een must voor uw hond! Geüpdatet op 02/01/2008 - 00h00

Spelen is meer dan alleen maar een vorm van plezier maken en verstrooiing hebben. Al spelend leert uw hond ook zijn plaats in de hiërarchie van het gezin kennen. Het draagt dus op een prettige manier bij tot zijn opvoeding.

Meer artikels