PUBLICITÉ

Mijn hond heeft diarree. Wat moet ik doen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 25/08/2015 - 11h31
-A +A

Zachte, lopende of bloederige stoelgang bij uw hond zijn allemaal tekenen dat er iets mis is met zijn spijsvertering. En dat uit zich in diarree. Enkele eenvoudige ingrepen volstaan al om de darmwerking van uw vriend te herstellen!

PUB

Diarree: het darmevenwicht van uw hond...

Als de darmen van een hond behoorlijk werken, scheidt hij bruine en vrij vochtige uitwerpselen uit. De werking van de darmen hangt van veel parameters af, zoals de snelheid van de darmtransit, de mate waarin de darmwand het vocht en de voedingsstoffen uit de voeding opneemt en de gezondheid en het evenwicht van de flora in de darmen (darmbacteriën). Een goede spijsvertering is bovendien onmogelijk zonder de tussenkomst van bepaalde organen zoals de lever en de pancreas. Als dat evenwicht in het gedrang komt, krijgt een hond diarree.

... kan ontregeld raken als u niet oplet!

Om de darmfunctie van uw hond evenwichtig te houden moet hij voedsel van goede kwaliteit krijgen dat makkelijk te verteren stoffen bevat. Als u op ander voedsel wilt overschakelen, doe het dan nooit te bruusk. Las liever een overgangsperiode in waarin het traditionele en het nieuwe dieet vermengd zijn. Anders kan de darmflora sterk verstoord raken en kan uw hond diarree krijgen. Verbied hem ook om rond te snuisteren in vuilbakken. Dat kleine pleziertje kan zijn darmen danig in de war brengen! Een andere oorzaak van diarree zijn wormen. Die kunnen de darmwand beschadigen of de snelheid van de darmtransit verstoren. Sommige honden zijn ook allergisch voor bepaalde eiwitten in hun voeding. Voor deze honden bestaat er speciale voeding met minder allergene eiwitten, zodat hun darmen toch gezond blijven!

Initialement publié par Anne Pensis, Dierenarts le 03/05/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 25/08/2015 - 11h31
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Diarree bij honden en katten Geüpdatet op 31/01/2006 - 00h00

Tijdens een wandeling met uw hond of na de kattenbakvulling te hebben geïnspecteerd, stelt u vast dat de stoelgang van uw viervoeter zachter is dan gewoonlijk en een abnormale geur of kleur heeft. Het kan om een onschuldig probleem gaan, maar evengoe...

Meer artikels