PUBLICITÉ

Mijn haar valt uit: waaraan kan het liggen?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/09/2014 - 13h28
-A +A

Hebt u last van haaruitval?
De eerste stap die u moet zetten, is nagaan of die haaruitval «normaal» is of niet.
Daarna moet u op zoek gaan naar de verschillende mogelijke oorzaken.

Waarom valt ons haar uit?
En aan welke factoren kunnen we iets doen?

PUB

Haaruitval: normaal of pathologisch?

 • Hoeveel haar valt er precies uit?
  Vindt u elke dag dertig tot vijftig haren? Of honderd en meer?
  Haaruitval wordt pas als pathologisch beschouwd vanaf een verlies van een honderdtal haren per dag. Alles eronder wordt als normaal beschouwd.
 • Vindt u vooral na het wassen veel haar?
  Is het vooral op uw haarborstel? Of op uw hoofdkussen?
  Het is normaal dat u na het borstelen of wassen meer haar vindt en het is ook normaal dat er ’s nachts wat haar op uw hoofdkussen komt te liggen. 
 • Valt uw haar in bepaalde periodes uit? 
  In het voorjaar en/of het najaar, enkele dagen voor uw maandstonden?
  Ook hier weer is het zo dat er in bepaalde periodes meer haaruitval optreedt.

Wat moet u in de praktijk onthouden?

Haaruitval wordt pas als abnormaal beschouwd als het om veel haar gaat (meer dan honderd haren per dag) en als de haaruitval aanhoudt (meerdere maanden achtereen).

Maar let erop dat u niet in de omgekeerde valkuil valt en te lang wacht (jaren) om naar de dokter te gaan. Wacht dus niet tot uw haarvolume aanzienlijk kleiner is of tot u kale zones hebt.

De belangrijkste mogelijke oorzaken van haaruitval

De seizoenen en de hormonale schommelingen in de menstruatiecyclus kunnen tijdelijk een verhoogde haaruitval veroorzaken. Maar er zijn nog heel veel andere oorzaken die haaruitval kunnen verklaren.  

Erfelijkheid

Er bestaat een erfelijke aanleg voor haaruitval, de zogenaamde androgeenafhankelijke alopecia. In dat geval zijn de haarzakjes overgevoelig voor de androgene hormonen, waardoor de groeifase van het haar korter wordt en de haarzakjes vroegtijdig uitgeput raken. Dit type van haaruitval komt vooral bij mannen voor.

Hormonen

Bij vrouwen beïnvloeden de hormonale schommelingen het hele leven lang de gezondheid van het haar. Zo is haaruitval typisch na een bevalling, in de menopauze of tijdens een hormoonbehandeling.

Voedingstekorten

Tekorten aan bepaalde vitamines, vooral vitamines van de B-groep, maar ook een tekort aan ijzer, oligo-elementen (zink) en aminozuren (arginine, glutamine, cysteïne) spelen een rol bij haarproblemen. 

Bepaalde ziekten

Heel wat ziekten veroorzaken haaruitval, te beginnen met alopecia areata (haaruitval) en tinea (hoofdzeer), maar ook sommige infecties (syfilis, zona, enz.), stofwisselingsziekten, schildklierproblemen, enz.

Geneesmiddelen

Sommige geneesmiddelen hebben als bijwerking dat het haar uitvalt. Dat is het geval met chemotherapie, geneesmiddelen voor de schildklier, bloedverdunners, enz. Maar soms kan ook de pil haaruitval geven, vooral bij een verandering van type pil en bij elk ander type van hormoonbehandeling.  

Stress

Stress kan een hormonale ontregeling veroorzaken en daardoor haaruitval stimuleren. Dat fenomeen komt vooral voor bij mensen met een erfelijke aanleg voor haaruitval.

Agressie

Trauma’s van de hoofdhuid, te agressieve haarverzorgingsproducten (kleuringen, shampoo, enz.) of de manier van kappen - vooral paardenstaarten - kunnen leiden tot abnormale haaruitval. 

Initialement publié par Isabelle Eustache le 26/09/2014 - 09h16 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 29/09/2014 - 13h28

Le site du dermatologue, http://www.dermatonet.com/.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Help, ik word kaal! Gepubliceerd op 24/09/2012 - 10h28

Haar verliezen is voor veel mensen een bron van angst. En u, moet u zich zorgen maken? Wat zijn de oorzaken van kaalheid ? Hoe kunnen we haaruitval vertragen of de nieuwe groei stimuleren?

Haaruitval: wat zijn de oplossingen? Gepubliceerd op 02/09/2014 - 11h06

Mensen verliezen normaal tot een honderdtal haren per dag. Verliest u meer haren , dan moet naar de oorzaak gezocht worden. De oorzaak bepaalt wat de oplossingen en de eventuele behandelingen zijn. Een overzicht van de oorzaken van haaruitval en een...

Mijn haar valt uit! Wat nu? Gepubliceerd op 12/05/2014 - 14h26

Er zijn heel veel factoren die haaruitval kunnen veroorzaken. Als u het gevoel hebt dat u constant haar in de douche vindt of op het tapijt, of u vindt dat uw paardenstaart wel heel dun wordt. Ga dan na of het met een van de onderstaande factoren te...

Meer artikels