PUBLICITÉ

Mijn bloedonderzoek wijst op een te hoge cholesterol...

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 27/10/2017 - 14h30
-A +A

Wat zijn de cholesterolwaarden die u niet mag overschrijden? Wat is precies het verschil tussen de goede en de slechte cholesterol? Welke levensmiddelen bevatten de meeste cholesterol? En hoe vaak moet u uw cholesterolgehalte laten meten? Een stand van zaken.

PUB

Onze cholesterol is een van de risicofactoren voor cardiovasculaire aandoeningen. We moeten hem dus in het oog houden. Via een eenvoudig bloedstaaltje kan het cholesterolgehalte regelmatig bepaald worden. De bloedafname moet 's ochtends op de nuchtere maag gebeuren, en na 12 uur vasten.
De cholesterolwaarden die als normaal worden beschouwd, liggen onder 190 mg/l voor totale cholesterol en onder 115 mg/l voor de HDL (goede cholesterol).

Wat is precies het verschil tussen de slechte cholesterol en de slechte cholesterol? 

Onze cholesterol komt voor een deel uit onze voeding, en voor een ander deel wordt onze cholesterol door onze lever aangemaakt.
De goede cholesterol of HDL werkt als een soort drager. Hij moet de overtollige cholesterol die in ons lichaam circuleert 'vangen' en die terug naar de lever afvoeren. Die zal hem dan doen verdwijnen.
De slechte cholesterol of LDL werkt net andersom. Hij vervoert de cholesterol die de lever heeft aangemaakt naar de cellen van ons lichaam. De LDL overlaadt ons lichaam dus met cholesterol. Als er te veel van deze cholesterol in ons bloed zit, kunnen de cellen de cholesterol niet meer slikken en zet die zich geleidelijk aan neer op de wanden van onze bloedvaten. Onze bloedvaten vernauwen (arteriosclerose) en we lopen gevaar om cardiovasculaire aandoeningen te ontwikkelen zoals hartcomplicaties, hartinfarct, beroerte ...

Wat zijn de oplossingen bij een te hoge cholesterol?

Er bestaan geneesmiddelen om een te hoge cholesterol te behandelen. Maar een te hoge cholesterol is meestal het gevolg van een verkeerde levenshygiëne, en die ligt waarschijnlijk ook aan de oorzaak van andere cardiovasculaire risicofactoren (hypertensie, roken, overgewicht, diabetes, enz.). Het is dus absoluut nodig, of u nu medicatie neemt of niet, om bepaalde leefgewoonten te veranderen. Probeer een te zittende levenswijze te vermijden (doe elke dag minstens een halfuur aan lichaamsbeweging), mijd stress, doe iets aan eventuele overtollige kilo's, stop met roken, drink minder alcohol en volg tot slot een cholesteroldieet.

Welke producten bevatten veel cholesterol?

Eieren behoren tot de meest cholesterolrijke levensmiddelen. Ze bevatten 1100 mg per 100 g. De cholesterol zit wel alleen in de dooier (eiwit bevat er helemaal geen). Recente studies tonen aan dat 6 eieren per week is toegestaan.
Bij de andere cholesterolrijke levensmiddelen is het cholesterolgehalte heel wisselend. Maar zoals altijd met voeding is het product op zich niet het hele verhaal. Wat telt is vooral de hoeveelheid die u ervan eet.

 • Lamshersenen: 2100 mg / 100 g
 • Kalfsragoût: 469 mg / 100 g
 • Hele eieren: 380 mg / 100 g
 • Ganzenlever: 380 mg / 100 g
 • Kalfsniertjes: 375 mg / 100 g
 • Kalfslever: 335 mg / 100 g
 • Boter: 250 mg / 100 g
 • Garnalen: 152 mg / 100 g
 • Paling: 140 mg / 100 g
 • Bloedworst: 130 mg / 100 g
 • Comtékaas: 120 mg / 100 g
 • Rood vlees: tussen 70 en 80 mg / 100 g
 • Verse krab: 75 mg / 100 g
 • Camembert: 60 mg / 100 g
 • Mosselen en oesters: 50 mg / 100 g
 • Zalm: 50 mg / 100 g
Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 22/02/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 27/10/2017 - 14h30

Djoussé L., Circulation, 14 januari 2008 ; Centre d'information sur la qualité des aliments (Ciqual) ; Dr. Frédéric Saldmann, " Le grand ménage ", uitgeverij Flammarion.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Goede en slechte vetten Geüpdatet op 11/05/2006 - 00h00

Cholesterol is geen indringer noch één of ander krachtig gif, maar integendeel een levensnoodzakelijke stof. Hij speelt niet alleen een rol bij de goede werking van het zenuwstelsel, maar vervult ook specifieke functies bij de productie van sommige h...

Binnenkort synthetische goede cholesterol? Geüpdatet op 11/05/2009 - 00h00

In het verhaal van onze cholesterol speelt het gehalte aan HDL - of "goede" cholesterol - een minstens even belangrijke rol als het gehalte aan LDL of "slechte" cholesterol. Amerikaanse wetenschappers zijn er onlangs in geslaagd om synthetische HDL t...

Cholesterol: kent u de slechte vetten? Gepubliceerd op 01/11/2015 - 23h44

Hoe kunnen we de goede cholesterol van de slechte onderscheiden? Welke producten moeten bovenaan op ons menu staan? Welke moeten we net beperken? En hoe omzeilen we de valkuilen die we dagelijks tegenkomen?

Meer artikels