PUBLICITÉ

Mijn baby krijgt tandjes. Hoe pak ik het aan?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/08/2015 - 08h57
-A +A

Zijn wangen en zijn billetjes zijn rood en als u hem in bed legt, huilt hij tranen met tuiten.

U mag er van op aan dat uw kind zijn tandjes krijgt.

Hoe kunt u het troosten?

PUB

Eerste tandjes: tussen 6 maanden en 2,5 jaar

De eerste pasjes, de eerste tanden en de eerste woorden… Die cruciale fases in het leven van uw kind zijn geen exacte wetenschap.  Het is onmogelijk te zeggen wanneer ze er komen.

Kinderartsen  zeggen wel dat uw kind tussen de leeftijd van zes maanden en 2,5 jaar alles samen 20 melktanden zal krijgen. Meestal verschijnt dan rond 8 of 9 maanden eerst een snijtand in de onderkaak.

Toch kan dat bij sommige kinderen pas gebeuren als ze een jaar zijn. U hoeft dus niet meteen naar de kinderarts te rennen als uw kindje de enige in de crèche is die nog geen bijtertjes heeft!

 

Hoe weten wanneer de baby een tandje krijgt?

Eén ding hebben alle baby’s wel gemeen: de huilbuien die gepaard gaan met het doorbreken van de eerste tanden.

Dat is ook logisch. De nieuwe tand moet zich een weg boren door de haarzak waar hij zich bevindt en daarna nog eens door het tandvlees dat erboven zit.

Dat tandvlees is erg taai, waardoor er een lichte ontsteking ontstaat. En wie ontsteking zegt, zegt pijn! Het uitkomen van een tand gaat met een aantal symptomen gepaard:

  • uw kind kwijlt,
  • zijn wangetjes zijn rood,
  • soms heeft het ook een lichte verkoudheid en is het rillerig (met of zonder koorts) of heeft het diarree. Dat kan zorgen voor huiduitslag op de billen (rode billetjes),
  • uw kind huilt als u het in bed legt. De reden daarvoor is dat de bloedstuwing in liggende houding groter is en de ontsteking er pijnlijker door wordt.

 

U hoeft voor deze zogenaamde bijwerkingen van de uitkomende tanden niet naar de kinderarts. Normaal gaat alles vanzelf voorbij.

 

Let er wel op dat u andere symptomen die niets met het uitkomen van de tanden te maken hebben over het hoofd gaat zien. Als u bij uw kind andere symptomen opmerkt dan de hierboven vermelde, moet u wel naar de kinderarts, ongeacht of het zijn tandjes krijgt of niet.

 

Initialement publié par Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste le 29/05/2012 - 17h36 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 19/08/2015 - 08h57

"Elever bébé", Marcel Rufo et Christine Schilte
"J'élève mon  enfant", Laurence Pernoud

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Alles over melktandjes Gepubliceerd op 07/01/2014 - 14h31

Melktandjes blijven niet lang, maar ze hebben wel hun nut . Het verlies ervan wordt vaak ervaren als een belangrijke stap in het leven van een kind. En de zorg die eraan wordt besteed, bepaalt vaak de gezondheid van de definitieve tanden.

Een goede basis voor een goed gebit Geüpdatet op 30/12/2003 - 00h00

Een gezond gebit draagt bij tot een goede algemene gezondheid. Er moet van bij de geboorte aan gewerkt worden, en het moet elke dag onderhouden worden, dankzij een goede voedselhygiëne en grondig poetsen. Ook een regelmatig tandartsbezoek is een must...

Mooie melktanden = mooie definitieve tanden! Geüpdatet op 21/09/2004 - 00h00

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, moeten kinderen veel zorg dragen voor hun melktanden. Die vallen weliswaar uit, maar hun gezondheid is bepalend voor die van de latere definitieve tanden. Uitleg en preventietips…

Rode billetjes of luieruitslag Geüpdatet op 17/02/2004 - 00h00

De luier van uw baby verversen, is een handeling van elementaire hygiëne die de nodige zorg vereist. Het is de enige manier om huidirritatie te vermijden, want de huid van baby's is zeer kwetsbaar, temeer omdat hun billetjes voortdurend ingepakt zitt...

Meer artikels