PUBLICITÉ

Mijd tussendoortjes en spaar uw tanden tegen agressieve zuren!

Geüpdatet door Marion Garteiser op 11/04/2017 - 15h08
-A +A

Wist u dat tussendoortjes eten een van de schadelijkste gewoontes is voor onze  tanden?

Want dan staan ze bloot aan agressieve zuren…

PUB

Tanden, agressieve zuren en tussendoortjes

Onze tanden zijn bedekt met een laagje glazuur. Dat is een heel harde stof die ze beschermt en helpt bij het bijten en kauwen. Maar dat materiaal is niet tegen alles bestand… Vooral zure waren onttrekken de mineralen aan het glazuur. De tand kan dan worden aangetast door cariës en wordt extreem gevoelig.

We kunnen dat voorkomen door de hoeveelheid zuren in onze mond te verminderen. Dat wil zeggen dat we voedingswaren moeten mijden die zuur zijn, zoals cola, maar ook gezoete producten. De suiker wordt namelijk omgezet in zuren door de bacteriën die in onze mond aanwezig zijn. 

Als we drie keer per dag eten, krijgen de agressieve zuren ook drie keer per dag vrij spel. Als we tien keer per dag eten - en dat is niet zo uitzonderlijk voor wie tussendoortjes gewend is - kunnen de agressieve zuren tien keer aan het werk! Het is duidelijk welke situatie voor onze tanden de beste is…

 

Snoepen en onze tanden: welke producten zijn te vermijden?

Tussendoortjes zijn algemeen af te raden, maar sommige voedingsmiddelen zijn nog slechter dan andere:

  • Alles wat erg zoet is, zoals koekjes, snoepjes enz.
  • Alles waarvan het enige tijd duurt voor het op is – een blikje cola met slokjes drinken is een van de slechtste dingen die u voor uw tanden kunt doen.
  • Producten die  zogeheten meervoudige suikers bevatten, d.w.z. zetmeelhoudende producten (aardappelen, pasta enz.)
  • Zure voedingsmiddelen, zoals fruit.

Uw tanden poetsen na het eten van iets zuurs als tussendoortje baat niet, integendeel. Uw tanden zijn door het zuur net kwetsbaar gemaakt en de tandenborstel heeft daar alleen een negatieve invloed op.

Initialement publié par Marion Garteiser le 28/03/2011 - 14h49 et mis à jour par Marion Garteiser le 11/04/2017 - 15h08
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Tandglazuur, sterk en broos tegelijk Gepubliceerd op 02/05/2011 - 16h02

Het glazuur dat onze tanden beschermt, is het hardste materiaal in ons hele lichaam. Jammer genoeg slijt het ook af, bij de ene al sneller dan bij de andere... Maar welke factoren maken ons tandglazuur precies broos?

Hoe krijgen we gele tanden? Gepubliceerd op 28/02/2012 - 09h27

Iedereen droomt van mooie tanden , tanden die mooi op een rij staan en die wit zijn. Maar soms zijn we teleurgesteld omdat we niet die stralende witte lach hebben. Waardoor worden onze tanden geel ? En hoe kunnen we ze wit houden?

Meer artikels