PUBLICITÉ

Migrainepatiënten: ook uw omgeving lijdt eronder!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 05/05/2004 - 00h00
-A +A

Migraine tast niet alleen de levenskwaliteit van de patiënt aan, maar ook die van zijn gezin en zijn werkomgeving. Vooral kinderen lijden eronder!

PUB

Migraine is niet altijd zichtbaar, maar is wel degelijk een invaliderende ziekte. Zo beschouwt 71 % van de migrainepatiënten hun aanvallen als ernstig. Bij hun omgeving krijgen we precies hetzelfde percentage. Bij zijn zoveelste aanval wil de migrainepatiënt er uiteindelijk niet meer over praten (wat moet hij nog zeggen: dat hij WEER EENS hoofdpijn heeft?). Hij probeert zich te isoleren om zijn pijn te verlichten, maar ook om zijn leed te verbergen voor de omgeving. Die maakt zich echter geen illusies: ze voelt zeer goed aan hoe zwaar de aanvallen wel zijn en ondervindt er vaak de gevolgen van, zowel lichamelijk als psychisch en gedragsmatig.

De Franse club " Migraines et Céphalées " voerde samen met het farmaceutische bedrijf Pfizer een enquête uit waaruit zeer duidelijk blijkt dat deze problematiek tot nog toe al te zeer verwaarloosd is. Daarbij werden 306 migrainepatiënten en 150 mensen uit hun omgeving ondervraagd. Meer dan 83 % van hen zijn vrouwen die een partner (80 %) en kinderen (61 %) hebben. De ondervraagden vinden dat hun aanvallen te lang duren en dat ze hen hinderen in hun activiteiten. 86 % van hen en 79 % van hun naasten ervaart migraine als een handicap die een impact heeft op ieders dagelijks leven. Respectievelijk 88 % en 78 % van de patiënten meent dat de aanvallen hun communicatie met hun kinderen en met hun partner negatief beïnvloeden. Ook hun omgeving denkt er zo over. Slechts 26 % vindt dat ze begrepen worden door hun gezin, 46 % is van oordeel dat hun omgeving hun migraine als een ziekte beschouwt, terwijl paradoxaal genoeg 20 % hun aanvallen als een fataliteit ervaart.

Vandaar dat wordt voorgesteld om de omgeving van de patiënt te betrekken bij de behandeling; die zou meer rekening moeten houden met de impact van de ziekte op de omgeving van de patiënt.

Durf uw probleem onder ogen te zien, want uw ziekte heeft heel wat repercussies voor uw gezin. Hou daar rekening mee en streef naar een aangepaste behandeling. Dat is zowel in uw eigen belang als in het belang van uw omgeving.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 05/05/2004 - 00h00 Enquête van de club " Migraines et Céphalées ", ziekenhuis Louis-Mourier in Colombes (in de buurt van Parijs). Met medewerking van het farmaceutisch bedrijf Pfizer. Van 22 januari tot 6 februari 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Acht vragen over migraine Geüpdatet op 02/05/2011 - 15h36

Migraine is een heel pijnlijke aandoening die in het dagelijks leven een echte handicap kan zijn. Wat moet u over migraine weten en wat zijn de kenmerken van deze hoofdpijn? Hieronder vindt u acht vragen en antwoorden over migraine …

Migraine en hormonen: een duidelijke link Gepubliceerd op 15/03/2017 - 15h51

Er bestaat een duidelijk verband tussen de geslachtelijke hormonen en migraine . Sommige periodes in het leven van een vrouw hebben zo een gunstige of ongunstige invloed op het uitbreken van migraineaanvallen, en zelfs op de intensiteit ervan.

Intensere migraine bij overgewicht Gepubliceerd op 12/10/2016 - 14h19

Hebben zwaarlijvige mensen meer last van migraine dan anderen? Er bestaat in elk geval een relatie tussen overgewicht en migraine . Het lijkt erop dat overgewicht de frequentie van crises bij mensen die last hebben van migraine verhoogt.

Migraine: mijn kind heeft gehoorhallucinaties Gepubliceerd op 02/06/2017 - 14h35

Ook kinderen kunnen last hebben van migraine. Helaas is die zeer moeilijk op te sporen bij de allerjongsten. Bovendien zijn de symptomen vaak moeilijk te beschrijven en kunnen ze verkeerd geïnterpreteerd worden. Zo kan een kind dat verklaart stemmen...

Meer artikels