PUBLICITÉ

Migraine: welke oplossingen tegen migraineaanvallen?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/03/2017 - 15h38
-A +A

Migraine wijst op een bijzondere vorm van hoofdpijn die plots opkomt. Vandaar dat men het heeft over migraineaanvallen. Welke oplossingen kunnen we toepassen om ons te verlossen van die zeer vervelende aanvallen? Een overzicht van de oplossingen aangereikt door zowel de conventionele als de alternatieve geneeskunde…

PUB

Migraine: kunt u een crisis herkennen?

Een plotse, acute en bonzende pijn - vaak aan één kant van het hoofd – die tussen 4 uur en 3 dagen kan aanhouden. Vaak invaliderend, gaat een aanval gepaard met misselijkheid, soms zelfs braken, alsook met licht- en geluidsintolerantie. De pijn wordt bovendien heviger bij inspanningen, soms zelfs al bij minieme inspanningen.

Migraine heeft een neurovasculaire oorsprong, wat betekent dat ze het gevolg is van een vasculaire stoornis en een functiestoornis van de neurotransmitters in de hersenen.

 

Conventionele geneeskunde tegen migraine

Zelfmedicatie

Migraine kan wijken door het innemen van analgetica (pijnstillers), onder meer aspirine en ibuprofen (doeltreffender dan paracetamol).

U mag hier wel geen misbruik van maken. Zelfmedicatie kan leiden tot een soort migraine die onderhouden wordt door een teveel aan pijnstillers. In dit geval moet de patiënt het gebruik van dergelijke geneesmiddelen dringend afbouwen.

 

Crisisbehandeling

Als geen beterschap optreedt, zijn er ook krachtigere analgetica, ontstekingsremmers en specifieke geneesmiddelen, de triptanen en de derivaten van moederkoren, enkel verkrijgbaar op medisch voorschrift.

Om de kans op succes te verhogen, moeten deze geneesmiddelen zo snel mogelijk ingenomen worden, meteen bij het begin van de migraineaanval.

 

Basisbehandeling

De beste manier om geen last meer te hebben van migraine, bestaat erin de aanval te vermijden met behulp van een basisbehandeling:

  • bètablokkers,
  • antiserotoninerge stoffen,
  • derivaten van moederkoren,
  • sommige anti-epileptica.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 22/05/2012 - 10h12 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 15/03/2017 - 15h38
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ