PUBLICITÉ

Migraine: waarom doet licht zo'n pijn?

Geüpdatet door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 31/03/2017 - 10h07
-A +A

Een experiment op muizen biedt wetenschappers inzicht in het verband tussen licht en migraine. Het is een veelbelovende studie, want 85% van de migrainelijders heeft last van lichtgevoeligheid of fotosensitiviteit.

PUB

Gevoeligheid voor licht bij migraine: een fenomeen dat zowel bij zienden als slechtzienden is vastgesteld

In België hebben meer dan een miljoen mensen last van migraine. Zo'n 85% daarvan verklaart dat blootstelling aan licht de pijn nog verergert. Het is dus een wijd verspreid fenomeen. Toch was er tot voor kort geen verklaring voor. Rami Burstein, professor anesthesie in Boston, brengt daar nu verandering in. Het was hem opgevallen dat ook slechtzienden diezelfde gevoeligheid voor licht vertoonden. Hij besloot daarom om over het onderwerp grondige studies te doen. Hij vergeleek de lichtgevoeligheid bij twee groepen van blinden. De leden van de eerste groep hadden geen enkele gevoeligheid voor licht meer. De leden uit de tweede groep konden weliswaar geen beelden meer onderscheiden, maar waren nog wel gevoelig voor licht. Het resultaat van het onderzoek: alleen bij de mensen uit de twee groep verergerde het licht de pijn.
 

Migraine en licht: link te zoeken in de oogzenuw

Het resultaat van het onderzoek wijst in de richting van de oogzenuw. Bij mensen die geen enkele lichtgevoeligheid meer hebben, stuurt de zenuw geen enkel signaal meer naar de hersenen. Bij slechtzienden die wel nog gevoelig zijn voor licht, gebeurt dat wel nog. Vertrekkend van deze vaststelling zijn de onderzoeker en zijn team begonnen aan experimenten met muizen in de hoop zo meer te weten te komen. Het onderzoek werd toegespitst op melanopsin, een pigment in het netvlies dat een rol speelt bij het doorsturen van signalen van de ogen naar de hersenen. Concreet werd nagegaan wat de melanopsin-cellen in de hersenen teweegbrengen. En daar wordt het onderzoek voor migrainelijders interessant!
 

Initialement publié par Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste le 01/02/2010 - 00h00 et mis à jour par Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste le 31/03/2017 - 10h07

"A neural mechanism for exacerbation of headache by light", Nature Neuroscience, januari 2010.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Migraine en hormonen: een duidelijke link Gepubliceerd op 15/03/2017 - 15h51

Er bestaat een duidelijk verband tussen de geslachtelijke hormonen en migraine . Sommige periodes in het leven van een vrouw hebben zo een gunstige of ongunstige invloed op het uitbreken van migraineaanvallen, en zelfs op de intensiteit ervan.

Intensere migraine bij overgewicht Gepubliceerd op 12/10/2016 - 14h19

Hebben zwaarlijvige mensen meer last van migraine dan anderen? Er bestaat in elk geval een relatie tussen overgewicht en migraine . Het lijkt erop dat overgewicht de frequentie van crises bij mensen die last hebben van migraine verhoogt.

Goed nieuws voor migrainepatiënten Gepubliceerd op 25/01/2011 - 13h13

Bij mensen die last hebben van migraine en intense hoofdpijn , worden letsels waargenomen ter hoogte van de microbloedvaten die de hersenen van bloed voorzien. Een recente Franse studie heeft nu echter aangetoond dat deze letsels niet leiden tot een...

Acht vragen over migraine Geüpdatet op 02/05/2011 - 15h36

Migraine is een heel pijnlijke aandoening die in het dagelijks leven een echte handicap kan zijn. Wat moet u over migraine weten en wat zijn de kenmerken van deze hoofdpijn? Hieronder vindt u acht vragen en antwoorden over migraine …

Meer artikels