Angst is een aandoening die vaak voorkomt bij migrainepatiënten. Na afloop van een migrainecrisis, gaat het lijden verder met de angst voor de volgende crisis. Dat anticiperen is een bron van stress en angst. Maar stress is een factor die een migrainecrisis kan uitlokken...

Migraine: lijden tijdens en na de crisissen
Als het over migraine gaat, dan praat men vaak over de crisissen, de duur, de intensiteit en de frequentie ervan en ook over de belasting van die crisissen. Maar veel minder vaak gaat het over de stress en de angst die de crisissen veroorzaken.
De angst wordt veroorzaakt door de vrees voor een nieuwe crisis. Migraine is een ziekte die het dagelijks leven behoorlijk bemoeilijkt, niet alleen door de pijn, maar ook door de angst tussen de crisissen door. Hoe sterk is het verband tussen migraine en angst? Hoeveel mensen hebben er mee te kampen?
De resultaten van het observatieonderzoek SMILE bieden een aantal antwoorden.
De studie is een initiatief van de Société francaise d'étude des migraines et céphalées (Sfemc) en werd uitgevoerd door TNS Healthcare. Meer dan vijfduizend (5.400) migrainepatiënten werden gevolgd door 1.550 artsen (vooral huisartsen, maar ook neurologen). Toen het onderzoek van start ging, kreeg niet één patiënt een onderhoudsbehandeling tegen migraine, de patiënten deden wel een beroep op geneesmiddelen om de crisissen te behandelen om zo de ziekte onder controle te krijgen.
67% van de migrainepatiënten kampt met angst
Crisisbehandelingen zijn niet heel doeltreffend en de gebruikte dosissen zijn vaak te hoog: gemiddeld 5,2 geneesmiddeleenheden per crisis, wat veel hoger is dan de aanbevelingen. De studie toont ook aan dat de meeste migrainepatiënten (67%) met angst kampen, terwijl 39% van de patiënten ook aan een depressie lijdt.
Bij patiënten die zowel migraine als angst hebben, zijn de crisissen frequenter, intenser en duren ze langer. De consumptie van geneesmiddelen om de crisissen te behandelen is hoger, maar de doeltreffendheid is dat niet. Zo is de cirkel rond. Stress die veroorzaakt wordt door angst voor een nieuwe crisis is een factor die een aanval van migraine kan uitlokken. Hoe meer stress iemand heeft, hoe groter het risico op een crisis is en hoe vaker crisissen optreden, hoe groter het risico op angst. Deze patiënten hebben ook de neiging om op een negatieve manier te anticiperen op de pijn. Ze hebben ook een meer uitgesproken vermijdingsgedrag.