Tijdens een migraine-aanval is het voor de meeste mensen onmogelijk om te gaan werken of naar school te gaan. Vandaar het belang om deze aandoening, die meer is dan een gewone hoofdpijn, te behandelen.

Heftige hoofdpijn
Migraine is niet hetzelfde als de simpele hoofdpijn op de ochtend na een feestje. Ze wordt gedefinieerd als heftige, bonzende hoofdpijn aan een of beide kanten van het hoofd.
In tegenstelling tot klassieke hoofdpijn gaat ze meestal gepaard met misselijkheid en/of braken en een overgevoeligheid voor licht en/of geluiden.
Een migraine-aanval kan enkele uren duren, maar bij 20% van de patiënten houdt de pijn twee tot drie dagen aan.
Bij ongeveer een vijfde van de patiënten wordt de hoofdpijn voorafgegaan door een aura. Een aura is een verzamelnaam voor neurologische verschijnselen zoals lichtflitsen en lichtpuntjes, gedeeltelijk gezichtsverlies en een vervormd zicht, maar ook tintelingen in een hand of rond de mond. Deze aura’s kunnen heftig zijn, maar duren gelukkig meestal minder dan een uur.
Vrouwen hebben vaker migraine dan mannen
In België heeft ongeveer 5 tot 10% van de bevolking last van migraine. Opvallend: vrouwen worden drie keer vaker getroffen dan mannen. Vrouw zijn is dus een risicofactor voor migraine.
Vooral in de periode rond de menstruatie komen migraine-aanvallen vaker voor.
http://www.bcfi.be/pdf/tft/TN_MIG_Lng.pdf, augustus 2012
Met dank aan Dr. Nina De Klippel