Migraine en sport: een bedrieglijke relatie

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 19/08/2003 - 00h00
-A +A

De vakantie is de ideale gelegenheid om meer te bewegen en uw geliefkoosde sport(en) te beoefenen. Elke migrainepatiënt weet dat inspanningen de pijn verergeren. Maar is dat een reden om niét te bewegen? Nee, integendeel…

PUB

Wie aan migraine lijdt, heeft meer pijn als hij fysieke inspanningen levert, maar dan wel alleen tijdens de aanvallen. Buiten de aanvallen heeft lichaamsbeweging alleen maar voordelen, die deze invaliderende aandoening verzachten.

Slaap en angst

Het is bekend dat lichaamsbeweging de slaapkwaliteit verbetert en het stress- en angstniveau vermindert, twee uitlokkende factoren die vaak aangehaald worden door migrainepatiënten. Op basis van die vaststelling tonen sommige studies daadwerkelijk aan dat de meeste patiënten met chronische migraine lichamelijk sterk vermoeid zijn. Die vermoeidheid kan het gevolg zijn van herhaalde aanvallen, slecht slapen en zware stress. Daarnaast bestaat er een consensus over het feit dat sporten de frequentie, de intensiteit en/of de duur van de aanvallen op lange termijn vermindert. Regelmatig aan matige lichaamsbeweging doen buiten de aanvallen verzacht dan ook migraine.

Zachtjesaan beginnen

Opgelet: een brutale inspanning kan een zware migraineaanval uitlokken. Die zou veroorzaakt worden door een bruuske stikstofoxideverhoging die de bloedvaten kan doen uitzetten (een mechanisme dat een rol zou spelen bij migraine). Geleidelijk opwarmen is dan ook een absolute must, vooral bij migrainelijders.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 19/08/2003 - 00h00 Cephalalgia, 22 (9) : 720-724, 2002 ; headache, 31 (9) : 616-618.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Migraine: behandelingen en oplossingen! Gepubliceerd op 31/03/2017 - 10h02

Migraine is geen levensbedreigend risico voor de patiënt, maar het kan zijn leven wel danig verzuren, zeker als de pijn chronisch wordt . Wat zijn de natuurlijke behandelingen en geneesmiddelen om migraineaanvallen te voorkomen en te bestrijden?

Hoofdpijn: migraine of spanningshoofdpijn? Gepubliceerd op 22/06/2016 - 11h03

De term " migraine " wordt vaak gebruikt bij het beschrijven van hoofdpijn . Maar migraine is een ziekte die beantwoordt aan duidelijk omschreven diagnostische criteria en die verschillen van spanningshoofdpijn . Misschien hebt u af en toe hoofdpijn...

Migraine: een stand van zaken Geüpdatet op 22/04/2002 - 00h00

Migraine is een ziekte die zeer invaliderend kan zijn en dus een zware weerslag kan hebben op het sociale leven. De meeste patiënten worden nu behandeld, zodat de aanvallen minder ernstig zijn. Maar de recente en efficiëntste geneesmiddelen worden no...

Meer artikels