PUBLICITÉ

Migraine en co: knorpotten of echte zieken?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/06/2015 - 17h23
-A +A

Het is de week van de migraine! Deze pijnlijke ziekte komt ontzettend veel voor. De kans is dus heel groot dat u er in uw omgeving al mee geconfronteerd bent geweest.

PUB

Bent u geen migrainelijd(st)er?

Des te beter voor u! Maar dat wil niet zeggen dat u - allicht zonder het te weten - niet al van dichtbij met migraine geconfronteerd bent geweest. Uit een enquête die werd gevoerd in opdracht van de Belgische vereniging van apothekers blijkt immers dat heel wat migrainelijders hun problemen voor de buitenwereld verborgen houden. 41% van de vrouwelijke en 61% van de mannelijke migrainelijders probeert een aanval verborgen te houden voor de collega’s op het werk; 40% verbergt het voor vrienden. 23% van de migrainelijders heeft minstens één keer per maand zin om een afspraak met vrienden af te zeggen vanwege migraine, maar doet het dan toch niet. 22% voelt zich tijdens een aanval schuldig ten opzichte van vrienden, en 24% heeft schuldgevoelens ten opzichte van collega’s.
Slotsom: als iemand uit uw naaste omgeving migraine heeft en soms klaagt, moe of futloos is, trek dan niet te snel uw conclusies en denk eraan dat hij aan een echte ziekte lijdt die niet makkelijk te behandelen is.

 

«Alledaagse» ziektes zijn geen futiliteit

Dezelfde bedenking kan gemaakt worden voor veel ziektes die onbeduidend lijken, zolang we ze zelf niet hebben. Allergieën die felle niesbuien veroorzaken, intolerantie voor bepaalde levensmiddelen die een bestelling op restaurant ingewikkeld maken, de «kleine» kwaaltjes die op het gemoed werken, enz. Het stelt allemaal weinig voor in de ogen van mensen die gezond zijn, maar voor de vele betrokkenen is het vaak een dagelijks gevecht tegen het eigen lichaam. En het zou het leven voor iedereen veel simpeler en aangenamer maken als we beter zouden leren begrijpen welke impact deze «kleine» probleempjes op het dagelijkse leven kunnen hebben.  Dus, als u nog eens iemand hoort mopperen of klagen, zeg dan tegen uzelf dat er misschien een ziekte achter schuilgaat die u niet kent…

 

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/06/2015 - 17h23
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Migraine en hormonen: een duidelijke link Gepubliceerd op 15/03/2017 - 15h51

Er bestaat een duidelijk verband tussen de geslachtelijke hormonen en migraine . Sommige periodes in het leven van een vrouw hebben zo een gunstige of ongunstige invloed op het uitbreken van migraineaanvallen, en zelfs op de intensiteit ervan.

Migraine: behandelingen en oplossingen! Gepubliceerd op 31/03/2017 - 10h02

Migraine is geen levensbedreigend risico voor de patiënt, maar het kan zijn leven wel danig verzuren, zeker als de pijn chronisch wordt . Wat zijn de natuurlijke behandelingen en geneesmiddelen om migraineaanvallen te voorkomen en te bestrijden?

Meer artikels