PUBLICITÉ

Migraine en acupunctuur: placebo-effect?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/08/2005 - 00h00
-A +A

Is acupunctuur doeltreffend bij de behandeling van hoofdpijn? De resultaten van een Duitse studie reiken elementen aan om op deze vraag te antwoorden: ja, maar niet meer dan een placebo.

PUB

Duitse onderzoekers hebben bij 270 patiënten met migraine een vergelijkende klinische studie uitgevoerd naar de effecten van acupunctuur, een placebo en geen behandeling. De placebo die in deze studie werd gebruikt, was ietwat ongebruikelijk, want het ging om acupunctuursessies met naalden die werden gestoken op andere plaatsen dan de traditionele (volgens de regels van de oude Chinese traditie). Het was met andere woorden een soort ritueel met naalden die oppervlakkig in de huid werden geprikt, om acupunctuur te imiteren.

Zo stelden ze vast dat de hoofdpijn na een periode van acht weken klassieke of geïmiteerde acupunctuur bij bijna de helft van de patiënten afgenomen was, in vergelijking met personen die geen behandeling hadden gekregen. Het aantal dagen met hoofdpijn was hierdoor met 7,2 gedaald in de groep met acupunctuur, met 6,6 in de groep met de "valse" acupunctuur en met 1,5 in de niet-behandelde groep. De verbetering hield gedurende enkele maanden na de stopzetting van elke vorm van acupunctuur aan en verminderde geleidelijk in de loop van de tijd.

Dit resultaat is niet bijzonder gunstig voor acupuncturisten die een strikte opleiding hebben gekregen om de naalden op de juiste manier en op heel specifieke plaatsen aan te brengen. Deze studie toont namelijk aan dat naalden, ook buiten de normale acupunctuurpunten, effect hebben. Naalden op zich blijken belangrijker te zijn dan de plaats waar ze worden ingebracht.Volgens de auteurs zouden ze fysiologische reacties kunnen teweegbrengen die een invloed hebben op de pijn.Een andere verklaring zou kunnen zijn dat acupunctuursessies een placebo-effect hebben: het ritueel van de acupunctuur, de verwachtingen van de patiënt, de raadpleging, de manier van communiceren, de positieve voorstelling van deze techniek enz.

In elk geval zou de doeltreffendheid van acupunctuur slechts kunnen worden aangetoond als ze een significant groter effect zou hebben in vergelijking met de nepacupunctuur.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/08/2005 - 00h00 Melchart D. et al., British Medical Journal, 29 juli 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
2 kilo minder dankzij acupunctuur? Geüpdatet op 23/03/2009 - 00h00

Wenst u dat uw zomerjurkje nog mooi past zonder dat u (al te veel) de buikriem moet aanhalen, dan hebt u nog enkele maanden de tijd om het vermagerend effect van acupunctuur te testen!

Astma: ontgoocheling van de acupunctuur Geüpdatet op 09/07/2002 - 00h00

Bij vele ziekten wordt acupunctuur toegepast. Ook bij astma. Maar volgens de resultaten van een wetenschappelijke studie zou acupunctuur geen effect hebben op de astmasymptomen.

Meer artikels