PUBLICITÉ

Migraine: een stand van zaken

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 22/04/2002 - 00h00
-A +A

Migraine is een ziekte die zeer invaliderend kan zijn en dus een zware weerslag kan hebben op het sociale leven. De meeste patiënten worden nu behandeld, zodat de aanvallen minder ernstig zijn. Maar de recente en efficiëntste geneesmiddelen worden nog te weinig gebruikt.

PUB

Migraine is te wijten aan een slechte werking van het zenuwstelsel. Ongeveer 11% van de bevolking in het Westen lijdt aan migraine. Migraine komt vaker voor bij vrouwen (15 tot 18%) dan bij mannen (6%) en kan op elke leeftijd beginnen. De eerste aanvallen treden meestal op tijdens de adolescentie. Vaak wordt de diagnose niet tijdig gesteld, maar de behandeling is sinds 10 jaar wel verbeterd.

Hoe migraine onderscheiden van gewone hoofdpijn?

Migraine wordt gekenmerkt door een hevige hoofdpijn die 4 tot 72 uur kan duren en doorgaans gepaard gaan met misselijkheid, braken, fotofobie en fonofobie (geen licht of lawaai kunnen verdragen). Ook moeten twee van de volgende symptomen aanwezig zijn:- eenzijdige pijn (aan één kant van het hoofd),- stekende pijn,- de pijn verergert bij beweging,- matige tot hevige pijn.

Een handicap voor 10% van de bevolking

De aanvallen treden doorgaans één tot tweemaal per maand op en duren gemiddeld 4 uur. Tien procent van de personen met migraine heeft echter wekelijks een aanval en bij sommige personen (20%) kunnen de aanvallen tot 72 uur duren, wat uiteraard een belangrijke sociale weerslag heeft.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 22/04/2002 - 00h00 Alastair J.J., New England Journal of Medicine 2002; 346: 257-267. Journées de Neurologie de Langue Française, 3 avril 2002. Communication du Pr Patrick Henri. Unité d'Urgences Céphalées de l'Hôpital Lariboisière à Paris: http://www.ap-hop-paris.fr/structure/service.asp?hopital=047&service=0041
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoofdpijn: migraine of spanningshoofdpijn? Gepubliceerd op 22/06/2016 - 11h03

De term " migraine " wordt vaak gebruikt bij het beschrijven van hoofdpijn . Maar migraine is een ziekte die beantwoordt aan duidelijk omschreven diagnostische criteria en die verschillen van spanningshoofdpijn . Misschien hebt u af en toe hoofdpijn...

Hebt u last van migraine met aura? Gepubliceerd op 15/06/2016 - 12h10

Er bestaan heel veel types van migraine . Een minder bekende soort is de migraine met aura . In deze categorie van migrainecrisissen wordt de hoofdpijn voorafgegaan door een aura , zintuiglijke stoornissen die hoofdzakelijk van visuele aard zijn.

Acht vragen over migraine Geüpdatet op 02/05/2011 - 15h36

Migraine is een heel pijnlijke aandoening die in het dagelijks leven een echte handicap kan zijn. Wat moet u over migraine weten en wat zijn de kenmerken van deze hoofdpijn? Hieronder vindt u acht vragen en antwoorden over migraine …

Migraine en hormonen: een duidelijke link Gepubliceerd op 15/03/2017 - 15h51

Er bestaat een duidelijk verband tussen de geslachtelijke hormonen en migraine . Sommige periodes in het leven van een vrouw hebben zo een gunstige of ongunstige invloed op het uitbreken van migraineaanvallen, en zelfs op de intensiteit ervan.

Meer artikels