PUBLICITÉ

Migraine: aan welke voedingsmiddelen de voorkeur geven en welke vermijden?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 04/04/2017 - 15h20
-A +A

Sommige voedingsmiddelen hebben de reputatie migraineaanvallen te kunnen veroorzaken, terwijl andere blijkbaar goed zijn om er geen te krijgen.

Maar opgepast, migrainepatiënten hebben er geen belang bij om meteen bepaalde voedingsmiddelen van hun boodschappenlijst te schrappen en ook niet om zomaar aan andere de voorkeur te geven.

Iedereen moet voor zichzelf het verband bestuderen tussen het eten van bepaalde voedingsmiddelen en het begin van een migraineaanval.

Dr. Michel Dib, neuroloog en migrainespecialist*, geeft ons een aantal tips.

PUB

Welke voedingsmiddelen helpen tegen migraine?

Weinig voedingsmiddelen hebben een gunstige invloed op migraine.

Laten we toch maar koffie opnoemen, dat een pijnstillend effect heeft en een migraineaanval dus kan behandelen zoals een analgeticum (paracetamol of een ontstekingswerend middel) het zou doen. Bij sommige mensen kan het drinken van een kop koffie helemaal in het begin van de aanval de rest van de symptomen verdrijven.

Een gestructureerde en regelmatige organisatie van de maaltijden

Dit heeft ook een positieve impact op migraine.
Wie een maaltijd overslaat of later eet dan gewoonlijk, riskeert een migraineaanval. Wie toch een aanval krijgt, kan een klontje suiker opeten en hopen dat dit zal volstaan om de migraine af te wenden.
 

Welke voedingsmiddelen kunnen een migraineaanval veroorzaken?

Te vermijden voedingsmiddelen

indien u regelmatig last hebt van migraineaanvallen, moet u verscheidene soorten voedingswaren mijden. Toch moet u ze niet meteen van uw menu schrappen aangezien ze niet bij iedereen hetzelfde effect hebben. U moet bij manier van spreken langs een identificatiefase: iets eten en afwachten of dat voedingsmiddel al dan niet een migraineaanval veroorzaakt. Indien een aanval volgt, dan kunt u in de toekomst dat voedingsmiddel beter vermijden.

Uitlokkende voedingsmiddelen
 

  • Alcohol, witte wijn en champagne veroorzaken nogal eens migraineaanvallen. Rode wijn, en zeker kwaliteitswijn, wordt zelden in verband gebracht met migraine.
     
  • Chocolade is een ander belangrijk voedingsmiddel op dit gebied, hoewel hij minder vaak dan alcohol genoemd wordt als veroorzaker van migraineaanvallen. Chocolade bevat serotonine, een stof die de stemming verbetert, maar die tegelijkertijd bij sommige mensen migraine veroorzaakt. Deze neurotransmitter is een vasoconstrictor die inwerkt op de hersenslagaders. In geval van gevoeligheid voor migraine, zijn de hersenslagaders zeer gevoelig en ook betrokken bij het veroorzaken van de aanvallen. Te veel chocolade eten is in dit geval dus zeker af te raden.
     
  • Voedingsmiddelen die veel vet en veel calorieën bevatten (fijne vleeswaren, kaas, gefrituurde gerechten…). Ook voor deze voedingsmiddelen berust het mechanisme dat migraine kan veroorzaken op de serotonine.
     
  • Ten slotte is ook dehydratatie een factor die kan leiden tot migraineaanvallen. Men merkt het goed bij mensen die om de een of andere reden vasten en daarbij weinig of geen water drinken. Op het einde van de dag, lijden deze mensen dikwijls aan migraine.

 

Tot slot moeten we nog vermelden dat het belangrijk is op regelmatige tijdstippen te eten en goed te letten op de voedingsmiddelen die een migraineaanval kunnen veroorzaken.

We hebben allemaal onze eigen gevoeligheden en het is voor onszelf zeer nuttig te weten welke voedingsmiddelen we in de toekomst best vermijden.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 02/03/2009 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 04/04/2017 - 15h20

* Dr. Michel Dib publiceerde onlangs twee boeken: 'Apprivoiser la migraine' (Leven met migraine) en 'Apprivoiser le stress' (Leven met stress), beide uitgegeven bij Huitième Jour. Dr. Dib is neuroloog aan het Hôpital de la Pitié Salpêtrière in Parijs.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Migraine en hormonen: een duidelijke link Gepubliceerd op 15/03/2017 - 15h51

Er bestaat een duidelijk verband tussen de geslachtelijke hormonen en migraine . Sommige periodes in het leven van een vrouw hebben zo een gunstige of ongunstige invloed op het uitbreken van migraineaanvallen, en zelfs op de intensiteit ervan.

Acht vragen over migraine Geüpdatet op 02/05/2011 - 15h36

Migraine is een heel pijnlijke aandoening die in het dagelijks leven een echte handicap kan zijn. Wat moet u over migraine weten en wat zijn de kenmerken van deze hoofdpijn? Hieronder vindt u acht vragen en antwoorden over migraine …

Migraine: behandelingen en oplossingen! Gepubliceerd op 31/03/2017 - 10h02

Migraine is geen levensbedreigend risico voor de patiënt, maar het kan zijn leven wel danig verzuren, zeker als de pijn chronisch wordt . Wat zijn de natuurlijke behandelingen en geneesmiddelen om migraineaanvallen te voorkomen en te bestrijden?

Intensere migraine bij overgewicht Gepubliceerd op 12/10/2016 - 14h19

Hebben zwaarlijvige mensen meer last van migraine dan anderen? Er bestaat in elk geval een relatie tussen overgewicht en migraine . Het lijkt erop dat overgewicht de frequentie van crises bij mensen die last hebben van migraine verhoogt.

Meer artikels