PUBLICITÉ

De midlifecrisis: een beproeving of een zegen?

Geüpdatet door Dr. Philippe Burton op 23/11/2010 - 00h00
-A +A

40 jaar is de leeftijd waarop men op professioneel vlak optimaal rendeert, het financieel gemakkelijker krijgt, de ergste huwelijksstormen geluwd zijn en de kinderen al wat op eigen benen kunnen staan... Maar op 40 jaar komt men niet steeds in rustiger vaarwater terecht...

PUB

40 jaar, tijd om de balans op te maken

Mensen van alle leeftijden trekken hun existentiële keuzes in twijfel, maar het lijkt wel alsof men, eenmaal 40 geworden, niet langer het recht heeft fouten te maken. De vragen worden crucialer, de keuzes worden radicaler. In deze periode voelen talrijke volwassenen de behoefte een balans van hun leven op te maken: Wat wil ik nu echt? Wat kan ik veranderen? Wat heb ik tot dusver van mijn leven gemaakt? Wat kan ik nog doen? Wat kan ik laten vallen? En soms komt dit zichzelf in vraag stellen tot uiting in een crisis, die korter of langer duurt.

40 jaar betekent voor sommigen: nu of nooit…

Mensen van alle leeftijden trekken hun existentiële keuzes in twijfel, maar het lijkt wel alsof men, eenmaal 40 geworden, niet langer het recht heeft fouten te maken. De vragen worden crucialer, de keuzes worden radicaler. In deze periode voelen talrijke volwassenen de behoefte een balans van hun leven op te maken: Wat wil ik nu echt? Wat kan ik veranderen? Wat heb ik tot dusver van mijn leven gemaakt? Wat kan ik nog doen? Wat kan ik laten vallen? En soms komt dit zichzelf in vraag stellen tot uiting in een crisis, die korter of langer duurt.40 jaar betekent voor sommigen: nu of nooit…De midlifecrisis kan tot uiting komen in:

  • gewone voorbijgaande droefheid,
  • een gevoel van nutteloosheid, innerlijke leegte,
  • agressiviteit naar de omgeving toe,
  • minder seksueel verlangen naar de partner.
Soms blijft het niet bij een gevoel van onbehagen en gaat men werkelijk over tot actie:
  • men laat de partner in de steek,
  • men neemt ontslag op het werk,
  • mannen beginnen een buitenechtelijke relatie met een vrouw die wel hun dochter zou kunnen zijn, vrouwen pappen aan met een man die wel hun zoon zou kunnen zijn, enz.
Al deze gedragingen worden ingegeven door een gevoel van hoogdringendheid, veroorzaakt door het besef dat het leven voorbijvliegt. Met andere woorden, men beseft dat men niet eeuwig leeft, vandaar de wens om ten volle van het leven te genieten, te ontsnappen aan de monotonie en de sleur. De veertiger beseft dat de helft van zijn leven al voorbij is en dat sommige van zijn wensen nog niet in vervulling zijn gegaan. Nu is de laatste kans om zijn wensen en ambities alsnog in vervulling te doen gaan, het is nu of nooit.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 26/11/2002 - 00h00 en geüpdatet door Dr. Philippe Burton op 23/11/2010 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Essentiële keuzemomenten Geüpdatet op 31/08/2004 - 00h00

Af en toe staan we op een keerpunt in ons leven. Dergelijke essentiële keuzes bepalen de rest van ons leven, dus kunnen we ons daar beter van bewust zijn en de juiste keuzes maken…

De midlifecrisis als uitdaging Gepubliceerd op 02/09/2013 - 18h36

De fameuze midlifecrisis doet zich meestal voor tussen 45 en 55 jaar. Mannen met zo'n crisis maken dan niet alleen een tussentijdse balans op, maar stellen ook (aspecten van) hun leven grondig in vraag. Wat zijn de voortekens van deze "midlifetrouble...

Wanneer gaat u uit elkaar? Gepubliceerd op 11/11/2013 - 20h23

In België loopt een op de twee huwelijken stuk , scheidingen van (niet-)geregistreerde samenwonende koppels niet meegeteld. Soms is scheiden een goede zaak, soms een vergissing. Hoe weten we of we de juiste beslissing nemen?

Meer artikels