PUBLICITÉ

Middenoorontsteking: wat we erover moeten weten

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

Veelvuldig voorkomende aandoening, vooral bij kinderen, gekenmerkt door hevige pijn, gehoorverlies, algemeen ziek-zijn en oorsuizingen.

PUB

Bij een baby met koorts, braken, diarree, gebrek aan eetlust, zal de ouder of verzorger niet direct denken aan een oorontsteking. Een arts zal altijd de oren van een kind onderzoeken als er geen duidelijke verklaring voor deze symptomen is.

Soms trekt een kind met een middenoorontsteking aan zijn oorlelletje zodat men vermoedt dat hij oorpijn heeft. De pijn kan zo hevig zijn dat hij het uitschreeuwt, maar ook al is hij oud genoeg om het u te vertellen, kan het zijn dat hij niet over oorpijn klaagt.

Sommige kinderen met middenoorontsteking hebben geen koorts en maken geen zieke indruk, maar als de arts met een oorspiegel in het oortje kijkt, ziet hij dat het trommelvlies rood is.

Middenoorontsteking treedt op doordat bacteriën uit de neuskeelholte in het middenoor terechtkomen. Door toeterend neussnuiten kan slijm uit de neus in de buizen van Eustachius worden geperst; daarom moet men een kind leren ieder neusgat apart te snuiten en het andere neusgat met de vinger dicht te drukken. Doordat de buis van Eustachius bij een klein kind kort en recht is, kan een infectie gemakkelijk tot het middenoor doordringen, terwijl een vergrote neusamandel gedeeltelijk de buis kan afsluiten, zodat het ontstekingsvocht zich in het middenoor ophoopt en een ontsteking teweegbrengt.

Middenoorontsteking kan ook het gevolg zijn van een andere infectie, zoals mazelen of zelfs een zware verkoudheid. Dit betekent dat, als een een kind doof lijkt te zijn gedurende een verkoudheid, hij door een arts moet worden onderzocht omdat de oorzaak waarschijnlijk een middenoorontsteking is.

De arts zal een antibioticum voorschrijven en waarschijnlijk ook neusdruppels. De reden om neusdruppels voor te schrijven is dat de buizen van Eustachius open moet worden gehouden voor een goede drainage van het middenoor. Sinds de toepassing van antibiotica is het maken van een opening in het trommelvlies niet vaak meer nodig.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ik heb oorpijn, heb ik een oorontsteking? Gepubliceerd op 24/02/2017 - 11h02

Trekt het in uw oor en hebt u een branderig gevoel? Herinneringen aan vroeger toen u nog een kind was, kunnen u misschien op het spoor van een oorontsteking brengen. Maar dat is niet de enige verklaring van oorpijn. Wees dus voorzichtig.

Waarom en hoe reinig je de neus bij baby's? Gepubliceerd op 16/03/2015 - 17h13

Door zijn ventilatiefunctie vormt de neus een barrière van het organisme tegen infecties. Hij is dus het eerste orgaan dat blootgesteld wordt aan de irriterende en infectieuze stoffen uit de buitenwereld. Een goede hygiëne is vereist om hem bescherme...

Meer artikels