PUBLICITÉ

Methylisothiazolinon: een gevaarlijke vervanger voor parabeen

Gepubliceerd door Emilie Pommereau, gezondheidsjournaliste op 28/10/2013 - 09h57
-A +A

Sinds de parabenen de slechte reputatie van hormoonverstoorders hebben, vervangen de cosmetische laboratoria ze door methylisothiazolinon, een stof met een zwaar allergische werking.

Dit biocide zit in sommige shampoos, in vochtige doekjes voor baby’s, in crèmes en onderhoudsproducten en kan contacteczeem veroorzaken.

PUB

Een etiket ‘zonder parabeen' betekent niet dat u een onschadelijk product hebt

‘Zonder parabeen’ is een echt verkoopsargument geworden. Maar elk product dat er prat op gaat een samenstelling met '0 %' parabenen te hebben, moet wel een vervangend middel vinden - net als voor de suiker in Coca-Cola en het vet in room. En de vervangers zijn soms gevaarlijk.
Dat is het geval met methylisothiazolinon.

Methylisothiazolinon MIT is een krachtig biocide en bewaarmiddel waarmee bacteriën en schimmels efficiënt bestreden kunnen worden. Het is ook een goedkope stof waar geen grote hoeveelheden voor nodig zijn om te werken. MIT is toegelaten in alle types cosmetica met een maximale concentratie van 0,01%.

Sommige mensen verdragen methylisothiazolinon niet.
72 uur nadat de huid in contact is geweest met MIT kunnen er rode plekken en jeuk optreden. Men heeft  het dan over contacteczeem. Maar soms kunnen ook fijne deeltjes die na gebruik van het product in de lucht terechtkomen al een allergische reactie uitlokken. Die reacties kunnen plots optreden ook als men het product al lang gebruikt.

Slechts één oplossing bij overgevoeligheid: bannen

Bij contacteczeem verzachten crèmes met een lichte dosis cortisone de huidirritatie. Maar het belangrijkste is dat u de stof die aan de basis van de irritatie ligt opspoort om te voorkomen dat uw huid er nog mee in contact komt. Met de huid- of priktests kan het verantwoordelijke allergeen worden geïdentificeerd.

Als het methylisothiazolinon is, moet u overgaan tot een iets lastigere klus: de etiketten ontcijferen. MIT staat vaak vermeld achter de term 'Kathon CG', een krachtig bewaarmiddel waarin onder meer MIT zit.

Nu almaar vaker melding wordt gemaakt van toxische stoffen in massaconsumptieproducten, wordt het tijd dat we de etiketten leren ontcijferen om de risicostoffen in onze cosmetica, onderhoudsproducten en levensmiddelen op te sporen.

Gepubliceerd door Emilie Pommereau, gezondheidsjournaliste op 28/10/2013 - 09h57

Dyrgaard Lundov, M. et al., 2012 ;345:e8221. « Médicaments et Parabènes - Point d'information », Agence Française de Sécurité Sanitaire des Produits de Santé, 25 mai 2011. Jacobs, M.C. et al., Encycl Méd Chir (Elsevier, Paris), Dermatologie, 98-145-A-10, 1999, 14 p. Raison-Peyron, N. et al., Archives des maladies professionnelles et de l'environnement, VOL. 67 - N° 1 - P. 49-52

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat zijn de gevaren van parabenen? Gepubliceerd op 26/03/2013 - 14h11

In de winkels verschijnen almaar meer producten « zonder parabenen ». Volgens degenen die ze ons verkopen, zouden ze minder gevaarlijk zijn voor onze gezondheid . Maar welke gevaren voor de gezondheid houden parabenen precies in?

Cosmetica: welke stoffen moet u mijden? Geüpdatet op 10/06/2013 - 14h40

Parabenen, aluminium, alcohol, formaldehyde, enz. kunnen allergieën, irritatie en zelfs kanker veroorzaken. Toch komen ze algemeen voor in uw cosmetica. Hoe moet u de etiketten ontcijferen en de onbetrouwbare stoffen opsporen? Volg onze tips!

Als cosmetica de huid aantasten... Geüpdatet op 10/05/2005 - 00h00

De huid van 15 tot 20 % van de Belgen krijgt het zwaar te verduren: irritatie, intolerantie, eczeem, … In sommige gevallen gaat het om reacties op agressieve cosmetica, in andere is er sprake van een allergie. Ook al kunnen huidtests vaak de "schuldi...

Meer artikels