PUBLICITÉ

Methadon op voorschrift

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/01/2014 - 15h21
-A +A

Methadon, de substitutietherapie voor opiumachtige stoffen, kan patiënten helpen die hun heroïneverslaving proberen te overwinnen.

Het product is wettelijk toegestaan sinds begin de jaren 2000, maar de gebruiker blijft onder toezicht staan en het middel moet met de nodige voorzorgen genomen worden.

PUB

Methadon als vervanger van heroïne

Methadon is de meest doeltreffende substitutietherapie tegen heroïneverslaving. Er zijn twee voordelen aan:

  • het vermindert de lichamelijke behoefte aan heroïne;
  • en het risico op overdracht van ziektes zoals het geval is bij inname van de gebruikelijke drugs is uitgesloten (het wordt ingenomen als siroop of in de vorm van capsules).

Methadon mag maar worden afgeleverd als het door een arts is voorgeschreven en in het bijzijn van derden - een professioneel gezondheidswerker - wordt ingenomen.  Meestal gebeurt het afleveren door een apotheker, omdat hij de enige is die wettelijk bevoegd is om geneesmiddelen af te leveren en te verkopen.

In België wordt methadon sinds 1994 verkocht. Sinds 2004 is het ook officieel gelegaliseerd. Methadon is wel niet de enige substitutietherapie. Er bestaat ook buprenorphine (Subutex R), maar in België wordt dit middel veel minder gebruikt.

Methadon: behandeling onder toezicht

Opgelet: methadon wordt niet als om het even welk geneesmiddel voorgeschreven. De artsen die het middel voorschrijven, staan onder toezicht. En ook het gebruik zelf moet onder toezicht gebeuren. Meestal is dat in apotheken die hier speciaal voor zijn ingericht.

Pas als de behandeling aanslaat en de patiënt stabiel is, krijgt deze laatste de toestemming om dosissen methadon mee naar huis te nemen. Alle details van de behandeling (de dosis methadon natuurlijk, maar ook de manier van afgifte en de plaats waar de patiënt het middel mag innemen) staan natuurlijk vermeld op het voorschrift en in het medisch dossier van de patiënt.

Initialement publié par Pierre Dewaele le 22/04/2002 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 14/01/2014 - 15h21

http://www.bcfi.be/

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Alle ontstekingsremmers verhogen het hartrisico Geüpdatet op 05/07/2005 - 00h00

Vioxx is een geneesmiddel dat tot de familie van de coxibs behoort, maar in 2004 uit de handel werd genomen omdat het het hartrisico zou verhogen. Uit een nieuwe studie blijkt echter dat alle ontstekingsremmers dat risico zouden doen stijgen. Toch is...

België drinkt...: een stand van zaken Gepubliceerd op 29/11/2016 - 16h03

De Belgen hebben de reputatie dat ze graag hun biertjes lusten... maar naast de levensstijl, heeft het alcoholgebruik ook een belangrijke impact op de gezondheid . Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid heeft zich in het kader van zijn grote...

Cannabis: van roesmiddel tot medicijn Geüpdatet op 16/12/2003 - 00h00

Een jointje of kopje cannabisthee duikt meer en meer op in het therapeutische arsenaal van de arts. Van subversief genotsmiddel gaat cannabis de 21e eeuw in als erkend geneesmiddel.

De Europese Unie steunt initiatieven tegen drugs Geüpdatet op 12/04/2010 - 00h00

De Europese Unie lanceerde in 2009 een driejarig Drugsactieplan . Het doel is oplossingen te zoeken voor het drugs probleem, maar de Unie geeft er de voorkeur aan het initiatief te laten aan particulieren, verenigingen en zelfs ondernemingen in plaat...

Meer artikels