PUBLICITÉ

Met uw hond op vakantie: reizen zonder stress

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/07/2016 - 15h11
-A +A

Wilt u vermijden dat uw hond dit jaar tijdens uw vakantie last krijgt van stress, misselijkheid of diarree? Houd dan rekening met deze enkele raadgevingen.

PUB

Stress voor het onbekende

Bij het naderen van de datum van ons vertrek op vakantie, beginnen we al weg te dromen… De reis en de daarmee gepaard gaande nieuwe omgeving en andere gewoonten zorgen echter ook vaak voor stress. Dit geldt trouwens ook voor uw hond als hij u vergezelt naar uw vakantiebestemming. De verplaatsing alleen al is voor uw huisdier een onderneming die voor enig ongemak kan zorgen. Als uw hond het niet gewoon is om regelmatig mee te gaan in de auto, zorgt dit vervoermiddel eveneens voor bepaalde spanningen. Voorzie in de auto dus een gezellige plek, denk aan zijn favoriete plaid en zorg ervoor dat de temperatuur draaglijk is. Beschikt u niet over airco, dan doet u er goed aan een zonneklep of -scherm vóór het venster te plaatsen en zijn vacht zeer regelmatig met een washandje vochtig te houden. Houd om de twee uur even halt om uw hond te laten plassen en om hem de kans te geven zijn poten te strekken. Het is ook belangrijk dat u uw hond in de loop van het jaar regelmatig mee in de auto neemt voor een korte reis. Op deze manier zal hij dit vervoermiddel gewoon zijn wanneer u met vakantie vertrekt.

De wagenziekte

Tijdens de reis, is het mogelijk dat uw hond veel speeksel produceert of braakt. Dit gebeurt ongewild: geef hem dus geen standje, want dat zou het probleem alleen maar kunnen verergeren! Verantwoordelijk voor deze spijsverteringsstoornissen is het inwendige oor van uw hond. Het inwendige oor heeft het moeilijk met de tegenstelling tussen de bewegingen van de auto (waargenomen door de ogen en het evenwichtsorgaan in het binnenoor) en het feit dat de hond onbeweeglijk blijft. De hersenen zijn als het ware 'ontregeld', met misselijkheid en braken tot gevolg. Tijdens latere reizen kan uw huisdier zich deze weinig aangename gebeurtenissen herinneren. De stress die daarvan het gevolg is, kan de problemen dan nog verergeren. U kunt wagenziekte vermijden door uw hond geen voedsel te geven tijdens de 12 uren voorafgaand aan het vertrek. Er bestaan ook antibraaktabletten die uw dierenarts eventueel kan voorschrijven.

Initialement publié par Anne Pensis, Dierenarts le 20/06/2011 - 17h07 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 19/07/2016 - 15h11
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Op zomervakantie met je hond Gepubliceerd op 07/07/2014 - 10h24

De zomer is in aantocht! Gaat uw hond mee op reis? Vergeet niet na te gaan of zijn gezondheidsboekje in orde is en of u in het bezit bent van alles wat u nodig hebt om met hem op vakantie te vertrekken.

Katten en honden op reis Geüpdatet op 20/04/2005 - 00h00

Het mooie weer komt eraan en binnenkort is het weer vakantie... Wil u dit avontuur met uw viervoetige vriend delen? Geen zin in het dierenpension? Dan kan u niet anders dan uw beschermeling met u meenemen. Maar om te voorkomen dat deze reis een nacht...

Meer artikels