PUBLICITÉ

Met sport beginnen kan op elke leeftijd!

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist, met de hulp van Matthieu Tonneau op 02/11/2009 - 00h00
-A +A

Fauja Singh is in het bezit van een indrukwekkend sportrecord: hij is de snelste marathonloper ter wereld in de categorie van de 90 'ers. Hoe heeft hij dat klaargespeeld?

PUB

Met sport beginnen op hoge leeftijd


Vijf uur en veertig minuten is de beste tijd van Fauja Singh op de marathon. Het is al verbazingwekkend dat hij de 42,195 kilometer met deze snelheid kon afleggen op een leeftijd waarop de meeste mensen geen enkele sportactiviteit meer beoefenen. Nog ongelooflijker is het feit dat Singh 89 jaar oud was toen hij zijn eerste marathon liep! In het begin beperkte Fauja Singh zich tot enkele minuten getrippel tijdens zijn wandelingen. Vrij snel daarna is hij regelmatig beginnen lopen en heeft hij deelgenomen aan een aantal kleine wedstrijden. In 2000 - hij was toen 89 jaar - besloot hij deel te nemen aan de marathon van Londen. Hij legde destijds de afstand af in 6u54'42". In 2002 verbeterde hij zijn tijd met bijna tien minuten (6u45'31") en in 2003 deed hij er nog 43 minuten af (6u02'43")! Een prestatie om alle gerontologen waar ook ter wereld met verstomming te slaan. Datzelfde jaar, bracht hij in Toronto zijn beste prestatie zelfs op 5u40'04".

Sport is ideaal om zich jong te voelen en om jong te blijven


Fauja Singh is het beste bewijs van de door talrijke specialisten van de sportgeneeskunde verdedigde stelling, volgens dewelke er geen leeftijdslimiet bestaat om met sport te beginnen. Dat is ook de mening van Jean Ginet, oud-voorzitter van de Franse vereniging voor sportgeneeskunde: "Het speelt geen rol wanneer men met een fysieke activiteit begint. Men zal er altijd voordeel uit halen. Iemand met een zittend leven die plots begint te sporten, zal zijn prestaties jaar op jaar zien verbeteren." Ook dr. Alain Ducardonnet, lid van de vereniging van sportcardiologen, is niet met verstomming geslagen door de prestaties van Fauja Singh: "Een persoon die veel traint, kan fysiologisch gezien tot 14 of 15 jaar 'jonger' zijn dan mensen van hun leeftijd zonder fysieke activiteit. Dat stellen we vast wanneer we zestigjarigen aan een inspanningstest onderwerpen. We merken dan dat goed getrainde personen veel beter presteren dan mensen met een zittend leven. We stellen ook vast dat middelmatig getrainde personen de prestaties evenaren van mensen die tien jaar jonger zijn en niet fysiek actief zijn."

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist, met de hulp van Matthieu Tonneau op 02/11/2009 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Marathon: met mate drinken Geüpdatet op 03/05/2005 - 00h00

De voorbije twintig jaar is de marathon veel populairder geworden. Maar deze 42 kilometer lange wedstrijd vraagt een groot uithoudingsvermogen. Traditioneel wordt aan atleten van alle niveaus aangeraden tijdens hun wedstrijd zeer veel te drinken, om...

Test uw vorm Geüpdatet op 15/04/2003 - 00h00

Er bestaan een heleboel tests om na te gaan of u in goede of slechte fysieke conditie verkeert. Ze vereisen geen speciaal materiaal, en na een paar minuten hebt u al de uitslag. Doén dus!

Hulp nodig? Patiëntenverenigingen zijn daar Gepubliceerd op 28/04/2015 - 15h02

Er bestaan in België zeer veel patiëntenverenigingen . U vindt hieronder een aantal van deze verenigingen, die misschien kunnen beantwoorden aan een dringende behoefte. Deze lijst is uiteraard niet volledig. Wenst u meer informatie, dan kunt u de op...

Meer artikels