PUBLICITÉ

Met slepende voeten terug aan het werk?

Article créé le 17/09/2012 - 00h00 et mis à jour par Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste le 14/09/2012 - 10h07
-A +A

Hebt u ook last van het "postvakantiesyndroom"?

Terwijl we er torenhoog tegen opzien om weer aan het werk te gaan, lanceert de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg een campagne om mensen bewust te maken van de gevaren van stress op het werk.

Het moment kon niet beter gekozen zijn! Klaar voor een beknopte balans?

PUB

Een derde van de Belgen is gestrest op het werk

U had nog maar net uw bikini in de la gelegd of u moest zich alweer verdiepen in dringende dossiers, rentabiliteitscijfers en andere ‘leuke’ dingen van het beroepswereldje.

Gevolg: drie dagen waren al genoeg om weer die knoop in de maag te voelen. Maar, als het u een troost mag zijn, dat gevoel is voor veel landgenoten dagelijkse kost. Een derde van de Belgen - zo blijkt uit een enquête van 2010 - heeft last van stress op het werk. En op de koop toe krijgt één op de tien mensen op de werkvloer ook nog verbaal of fysiek geweld te incasseren.

Je zou voor minder met heimwee aan de glimlachende Thaise stewardess denken! De uitslag van de enquête heeft de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg ertoe aangezet om bij het begin van het nieuwe werkjaar een campagne te lanceren die werknemers en hun omgeving bewust moet maken van stress en geweld op de werkvloer.

Naast tv-spotjes is er ook nog een website waar bezoekers een psychologische test aangeboden krijgen. Enkele muisclicks en u weet of u kandidaat bent voor een burn-out.

Doet vakantie echt deugd?

Er worden heel wat vragen gesteld bij de traditionele vakantie en misschien ook terecht. Want u hebt het vast ook al gemerkt: er lijkt een mysterieus systeem van communicerende vaten te bestaan tussen de duur van de vakantie en het goed gevoel op het werk.

Hoe langer u weg bent, hoe kleiner de behoefte om weer aan de slag te gaan! U bent uitgeteld vertrokken en zou er nu weer helemaal moeten staan, klaar om de strakste deadlines te halen. Maar vreemd genoeg is het vaak net andersom. We zijn de stress ontwend! Twee weken lang hebben we lekker genikst, genoten van het leven en weer “voeling gekregen met de natuur".

Ineens zitten we weer 8 uur voor de pc, opgesloten tussen vier muren, en dat is blijkbaar moeilijk te verteren! Enkele weken geleden hebt u een reismakker nog aangespoord om met beide voeten terug op de grond te komen. Nu lijkt het idee om zeilinstructeur te worden, om een berghut te runnen in de Savoie of om te emigreren naar het andere eind van de wereld  plots heel realistisch.

Maar geen paniek, u hebt gewoon het beruchte "postvakantiesyndroom"!

Billet initialement publié le 17/09/2012 - 00h00 et mis à jour par Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste le 14/09/2012 - 10h07
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Parentale burn-out: als de kinderen ons uitputten Geüpdatet op 22/03/2017 - 16h57

U hebt wellicht al eens horen spreken over parentale burn-out . Achter die ‘modieuze’ term gaat een complex probleem schuil dat veel leed veroorzaakt. Erover praten is de eerste stap om zich te laten helpen.

Burn-out: als stress op het werk tot uitputting leidt Geüpdatet op 28/04/2015 - 08h52

Concentratieproblemen, slaapstoornissen, extreme vermoeidheid, tekens van depressie, een gevoel van mislukking enz. Het zijn allemaal symptomen die een burn-out kunnen aankondigen. Hoe komt iemand tot zo’n hoog stresspeil op het werk ? Welke mensen l...

Bereid uw vakantie zonder stress voor Gepubliceerd op 05/05/2017 - 16h44

Het vooruitzicht van een vakantie is voor heel wat mensen een echte motivatie, maar het kan voor sommige mensen ook een bron van angst zijn. De angst om zich te vervelen of om ontgoocheld te zijn, een schuldgevoel... Verjaag deze spelbedervers nog vo...

Ook gelukkige gebeurtenissen zijn stresserend! Geüpdatet op 08/06/2004 - 00h00

Stress is niet alleen negatief en schadelijk, maar in de eerste plaats een reactie van het lichaam om zich aan te passen aan verandering. We kennen uiteraard stress als gevolg van persoonlijke problemen, gezinsproblemen, problemen op het werk,… Ook e...

Meer artikels