PUBLICITÉ

Met pensioen gaan: een kans, maar ook een uitdaging!

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 01/07/2008 - 00h00
-A +A

Om van uw pensioen een stimulerende periode in uw leven te maken is het belangrijk dat u er zich op voorbereidt. Als u er gewoon op zit te wachten alsof het één lange vakantie wordt, zou u wel eens voor een ontgoocheling kunnen komen te staan! Het pensioen is een compleet nieuw leven en we moeten ons daarop instellen.

PUB

Leer uw pensioen te zien als een kans

Vroeger hadden de mensen geen pensioen en werkten ze tot aan hun dood! Later kwam het pensioen in sommige gevallen neer op een soort uitgerangeerd worden: men nam niet meer deel aan het sociale leven. Vandaag leven we veel langer en blijven we ook langer gezond en is het pensioen een periode in ons leven waarin we nog allerlei plannen kunnen maken of ze verder voltooien. Hebt u in uw professionele leven frustraties opgelopen? Dan is dit het moment om uw dromen waar te maken, en dit keer staat er veel minder op het spel... Hebt u te weinig tijd in uw relatie geïnvesteerd? Dan kunt u er nu al uw energie in steken. Hebt u uw hobby's links laten liggen? Dan kunt u er zich nu alsnog in uitleven.
In plaats van u op het negatieve te concentreren ("ik ben niet meer zo jong als toen", "ik tel nu niet meer mee") kunt u deze nieuwe fase in uw leven ook als een kans zien.

Idealiseer het pensioen ook niet...

Een eeuwig durende vakantie bestaat niet. Het pensioen mag dan misschien een kans zijn om uw dromen waar te maken, het wordt zeker ook niet een altijd durende zevende hemel. Dat beseffen is een kwestie van gezond verstand. Om met beide voeten op de grond te blijven kunt u beter op moeilijkheden anticiperen. Wat zal uw maandelijkse inkomen zijn? Dat is een essentieel gegeven dat enorme invloed zal hebben op uw leefstijl. Hoe zult u een ritme vinden dat u volledig ligt? Misschien stelt u zich een leven voor waarin u doet waar u op dat moment zin in hebt. Dat lukt een poosje, maar u zult een kader, een stramien nodig hebben om u goed te voelen. Een tijdschema, een schema van activiteiten per week, per maand, per jaar. Denk erover na, en verheug u erop dat u voortaan kunt bepalen hoe laat u opstaat zonder zich zorgen hoeven te maken over het werk.
Dit keer bent u het die de verplichtingen zult vastleggen. Maar u zult er niet aan ontsnappen, want zonder verplichtingen, van welke aard ze ook zijn, zult u het gevoel krijgen dat u uw leven niet in de hand hebt.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 01/07/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Maak uw dromen waar! Geüpdatet op 20/01/2004 - 00h00

U hebt ongetwijfeld een droom die u had willen verwezenlijken, maar die u onhaalbaar lijkt. Een kinderdroom, een grandioze droom zoals in de film. In de loop van de jaren hebt u er echter een streep onder getrokken. Jammer, maar that's life, zeker? H...

Partners op pensioen? Voorbereiding is een must Gepubliceerd op 19/08/2015 - 08h46

Het pensioen is vaak erg welkom na een goed gevulde carrière, maar het kan ook een moeilijke etappe zijn. Het is in zekere zin een nieuw leven dat begint en dat kan niet zonder de nodige voorbereidingen en aanpassingen!

Een beter en stressloos tijdbeheer… Bestaat dat? Gepubliceerd op 07/03/2011 - 17h16

Ik heb geen tijd, ik ben gehaast, ik verlies mijn tijd, time is money . De manier waarop we met tijd omgaan, zet ons onder druk en verhoogt de stress . Hoe kunnen we genieten van de zeldzaamheid die we 'tijd' noemen? Nochtans beschikt iedereen over p...

Meer artikels